niedziela, 25 stycznia 2015

Zupa Minestrone z kaszą jęczmienną i pesto

Zupa, którą warto jest ugotować wyłącznie ze świeżych warzyw. Dziś mamy to szczęście, że większość jest dostępna w warzywniakach przez cały rok. Przepysznie sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca i gęsta. Mój osobisty mięsożerny Mąż wziął dokładkę, co świadczy o tym, że smakuje nawet mężczyznom (większość, których znam najbardziej z warzyw lubi kiebab). Nie dość, że zdrowa i łatwa to jeszcze szybka. Czego chcieć więcej?

Składniki:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (200g)
  • 2,5l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 1 brokuł 500g
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
Pesto:
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 suszone pomidory wyjęte z zalewy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  1. Gotujemy kaszę jęczmienną wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Kroimy w 1cm kostkę marchew, seler, ziemniaki, cebulę oraz szatkujemy dość grubo kapustę. Wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem. Gotujemy aż marchewka będzie średnio miękka (ok 15minut). 
  3. Dzielimy brokuł na małe różyczki, szpinak drobno kroimy i następnie dodajemy do zupy. Gotujemy 15minut.
  4. W blenderze umieszczamy bazylię, czosnek, oliwę, oregano, pomidory, 5 łyżek gorącego wywaru, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Łączymy z pozostałymi składnikami.
  5. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie. Wyłączamy gaz i dodajemy ugotowaną kaszę. Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i zajadamy.

Smacznego :)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz