środa, 16 października 2013

Dyniowe muffinki

Pyszne, mięsiste, mokre muffiny. Doskonałe na śniadanie do herbaty, kawy i mleka. Pyszności!




Składniki
  • 10 łyżek masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 ¼ szklanki dyniowego puree
  • ¾ szklanki brązowego cukru (ewentualnie białego)
  • 2 jajka

Puree: 1kg dyni pokrój na większe kawałki, pozbądź się pestek i upiecz ją w 180 stopniach przez 45minut, następnie nożem bądź łyżką wydrąż miąższ i zmiksuj na gładkie puree

 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Naszykuj 12 foremek na muf finki.
W średniej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę. W małej misce zmieszaj mleko z puree. W trzeciej misce utrzyj (przy użyciu miksera) cukier z masłem na lekką i puszystą masę, następnie dodaj najpierw jedno jajko, a gdy już połączysz je z masą dodaj kolejne. Dolej do masy zmieszane mleko z puree, wymieszaj drewnianą łyżką. W 3 partiach dodaj sypką mieszankę. Nie mieszaj zbyt długo. Muffinki tego nie lubią. Napełnij foremki i piecz 35minut. Sprawdź patyczkiem czy będą już dobre, powinien być suchy. 
Smacznego!




Brak komentarzy

Prześlij komentarz