Pyszne, mięsiste, mokre muffiny. Doskonałe na śniadanie do herbaty, kawy i mleka. Pyszności!
Składniki
Składniki
- 10 łyżek masła
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 ¼ szklanki dyniowego puree
- ¾ szklanki brązowego cukru (ewentualnie białego)
- 2 jajka
Puree: 1kg dyni pokrój na większe kawałki, pozbądź się pestek i
upiecz ją w 180 stopniach przez 45minut, następnie nożem bądź łyżką wydrąż miąższ
i zmiksuj na gładkie puree
W średniej
misce połącz suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę.
W małej misce zmieszaj mleko z puree. W trzeciej misce utrzyj (przy użyciu
miksera) cukier z masłem na lekką i puszystą masę, następnie dodaj najpierw
jedno jajko, a gdy już połączysz je z masą dodaj kolejne. Dolej do masy
zmieszane mleko z puree, wymieszaj drewnianą łyżką. W 3 partiach dodaj sypką mieszankę.
Nie mieszaj zbyt długo. Muffinki tego nie lubią. Napełnij foremki i piecz
35minut. Sprawdź patyczkiem czy będą już dobre, powinien być suchy.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz