niedziela, 13 października 2013

Zupa dyniowa!

Na pewno nie jestem pierwszą ani ostatnią osobą, która przyrządza ten przysmak ;) Przepis na obiecaną zupę dyniową.




 
Składniki

  • 3 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 szklanki bulionu jarzynowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta nitek szafranu

Gotujemy bulion warzywny, gotowy lub domowy z dostępnych warzyw typu marchewka, pietruszka, natka pietruszki, por, seler. Myjemy, cienko obieramy i kroimy dynię w 2cm kostkę. (pestki zostawiamy do suszenia, będą na leniwe jesienne wieczory ;) Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną już łyżką masła. Musimy ją zeszklić, a następnie dodać do niej szafran i odłożyć na talerzyk.
Do garnka wrzucamy dynię, zalewamy bulionem, tak by zakryć ją w całości i gotujemy do miękkości. Dodajemy cebulę. Wyciągamy blender i miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczamy większą ilością wywaru. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Prawda, że banalnie proste? Smacznego ;)





Brak komentarzy

Prześlij komentarz