Na
pewno nie jestem pierwszą ani ostatnią osobą, która przyrządza ten przysmak ;)
Przepis na obiecaną zupę dyniową.
Składniki
- 3 kg dyni (waga przed obraniem)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 szklanki bulionu jarzynowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
- szczypta nitek szafranu
Gotujemy
bulion warzywny, gotowy lub domowy z dostępnych warzyw typu marchewka, pietruszka,
natka pietruszki, por, seler. Myjemy, cienko obieramy i kroimy dynię w 2cm kostkę. (pestki
zostawiamy do suszenia, będą na leniwe jesienne wieczory ;) Cebulę drobno
siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną już łyżką masła. Musimy
ją zeszklić, a następnie dodać do niej szafran i odłożyć na talerzyk.
Do garnka
wrzucamy dynię, zalewamy bulionem, tak by zakryć ją w całości i gotujemy do
miękkości. Dodajemy cebulę. Wyciągamy blender i miksujemy zupę na gładki krem. W
razie potrzeby rozcieńczamy większą ilością wywaru. Przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Prawda, że banalnie proste? Smacznego ;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz