niedziela, 13 grudnia 2015

Pudding chlebowy z kiełbasą

Danie zdecydowanie nie należy do tych dietetycznych. Jest idealne za zimowy konkretny posiłek w ciągu dnia. Najlepiej smakuje 15minut po upieczeniu. Jest bardzo sycące i przepysznie smakowite. A co tam! Raz się żyje!

Składniki:
  • 250g gruboziarnistego wiejskiego chleba (skórkę musimy odkroić)
  • 200g kiełbasy
  • 100g dyni, startej na tarce jarzynowej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 4 jaja
  • 300 ml śmietany 12%
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 150 g żółtego sera
  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Chleb kroimy w kostkę. Formę do pieczenia polewamy roztopionym masłem. Wrzucamy czosnek, szałwię i chleb. Wszystko mieszamy, aby pieczywo równomiernie pokryło się tłuszczem.
  2. Pieczemy w piekarniku 20minut, od czasu do czasu mieszając aż kostki chleba staną się złotobrązowe i chrupiące. Wyjmujemy z piekarnika.
  3. Na gorącą patelnię wlewamy łyżkę oleju oraz posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i smażymy 3 minuty.
  4. W osobnej misce rozkłócamy 4 jajka, śmietanę, dodajemy szklankę mleka, sól, pieprz i miksujemy na jednolity płyn. 
  5. Na nasz zapieczony wcześniej chleb z czosnkiem wykładamy kiełbasę z cebulą, zalewamy mieszaniną jajek oraz posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz