Danie zdecydowanie nie należy do tych dietetycznych. Jest idealne za zimowy konkretny posiłek w ciągu dnia. Najlepiej smakuje 15minut po upieczeniu. Jest bardzo sycące i przepysznie smakowite. A co tam! Raz się żyje!
Składniki:
- 250g gruboziarnistego wiejskiego chleba (skórkę musimy odkroić)
- 200g kiełbasy
- 100g dyni, startej na tarce jarzynowej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki roztopionego masła
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- 4 jaja
- 300 ml śmietany 12%
- szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 150 g żółtego sera
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Chleb kroimy w kostkę. Formę do pieczenia polewamy roztopionym masłem. Wrzucamy czosnek, szałwię i chleb. Wszystko mieszamy, aby pieczywo równomiernie pokryło się tłuszczem.
- Pieczemy w piekarniku 20minut, od czasu do czasu mieszając aż kostki chleba staną się złotobrązowe i chrupiące. Wyjmujemy z piekarnika.
- Na gorącą patelnię wlewamy łyżkę oleju oraz posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i smażymy 3 minuty.
- W osobnej misce rozkłócamy 4 jajka, śmietanę, dodajemy szklankę mleka, sól, pieprz i miksujemy na jednolity płyn.
- Na nasz zapieczony wcześniej chleb z czosnkiem wykładamy kiełbasę z cebulą, zalewamy mieszaniną jajek oraz posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz