Dziś proponuję Wam coś innego. Cały zestaw obiadowy. W sumie osobiście lubię takie pomysły, które można przygotować za jednym zamachem. Nie lubię tracić czasu w kuchni. Np podczas gotowania się ziemniaków przygotowujemy mięso, a podczas pieczenia kroimy ogórki. Tak też dziś się stanie ;) Zapraszam na pyszny o pożywny obiad dla prawdziwych smakoszy. Tradycja ze szczyptą nowoczesności.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- pół łyżeczki soli
- koperek do posypania
Mizeria:
- 500g ogórków (najlepsze są gruntowe)
- 1 kubek gęstego jogurtu greckiego 200g (ja użyłam Bakomy)
- 2 łyżeczki octu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Indyk:
- filet z indyka o wadze 900 g
- 10plasterków szynki dojrzewającej, serrano lub parmeńskiej
- 4łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1 bardzo mała cukinia starta na dużych oczkach ze skórką
- 1 mała posiekana (bardzo drobno) cebula
- 3ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2pęczka natki pietruszki (posiekanej)
- 100 g startego sera mozzarella
- 8 sztuk suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- Obieramy i myjemy ziemniaki. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na bok.
- Gruby filet dzielimy wzdłuż na 2 cieńsze filety. Za pomocą młotka roztłuc je na cieńsze płaty. Solimy szczyptą soli i oprószamy pieprzem. Smarujemy je również olejem ze słoika. Odstawiamy.
- Obieramy ogórki i kroimy je w cienie talarki. Przygotowujemy dip: wszystkie składniki mieszamy w kubeczku z jogurtem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek. Gdy już się zeszklą dodajemy startą cukinię, posypujemy tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Po 5 minutach łączymy ze startym serem.
- Nastawiamy piekarnik na 200stopni.
- Na desce rozkładamy 5płatów szynki, jeden obok drugiego. Kładziemy rozbity filet z indyka i nakładamy 1/2 farszu oraz połowę pokrojonych w paski pomidorów. Wszystko zawijamy i spinamy wykałaczkami na szczycie. Tak samo postępujemy z drugim filetem.
- Wstawiamy ziemniaki na gaz, solimy je.
- Naszego indyka umieszczamy w piekarniku na 35 minut.
- 5 minut przed końcem czasu łączymy jogurt z ogórkami, a ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem.
- Po wyjęciu indyka z piekarnika warto jest poczekać z krojeniem 5 minut, łatwiej jest pokroić go w roladki.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń