czwartek, 26 września 2013

Chlebek bananowy

W końcu coś tu ugotowałam. Nosi mnie bezlitośnie i miota mną jak nie jestem w kuchni ;) W związku z tym, iż mamy sezon bananowy, a drzewa mojego bananowca w sadzie wprost uginają się od nadmiaru owoców postanowiłam dziś upiec chlebek bananowy. Ot nic wymyślego, ale jak każdy wie, w prostocie tkwi siła i moc! Tak więc do dzieła J


Składniki:
  • 150ml oleju
  • 3 banany
  • -cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2jakja
  • 150g cukru
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Nastaw piekarnik na 170stopni. Keksówkę o długości ok 26cm wyłóż papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera (ewentualnie miksera) rozgniataj banany z cukrem waniliowym i olejem
Ucierając, dodawaj po 1 jajku, a następnie dosyp cukier.
Dodaj przesianą mąkę, sodę oraz kawę (kawy nie przesiewaj ;)
Delikatnie wmieszaj na gładkie, płynne ciasto.
Wlej do formy i piecz 50-60 minut.
Pocwicz charakter i poczekaj z jedzeniem co najmniej 2 godziny, wtedy bardzo dobrze się kroi :)


1 komentarz:

  1. Aby każdy element ogrodu był na swoim miejscu, warto zainwestować w odpowiednie akcesoria. Na https://ogrodolandia.pl/akcesoria-i-wyposazenie-ogrodowe można znaleźć szeroką gamę produktów, które nie tylko poprawią estetykę, ale też zwiększą funkcjonalność ogrodu. Ważne jest, aby każdy element był przemyślany i harmonijnie współgrał z całością.

    OdpowiedzUsuń