W
końcu coś tu ugotowałam. Nosi mnie bezlitośnie i miota mną jak nie jestem w
kuchni ;) W związku z tym, iż mamy sezon bananowy, a drzewa mojego bananowca w
sadzie wprost uginają się od nadmiaru owoców postanowiłam dziś upiec chlebek
bananowy. Ot nic wymyślego, ale jak każdy wie, w prostocie tkwi siła i moc! Tak
więc do dzieła J
Składniki:
- 150ml oleju
- 3 banany
- -cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2jakja
- 150g cukru
- 175g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Nastaw piekarnik na 170stopni. Keksówkę o długości ok 26cm wyłóż papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera (ewentualnie miksera) rozgniataj banany z cukrem waniliowym i olejem
Ucierając, dodawaj po 1 jajku, a następnie dosyp cukier.
Dodaj przesianą mąkę, sodę oraz kawę (kawy nie przesiewaj ;)
Delikatnie wmieszaj na gładkie, płynne ciasto.
Wlej do formy i piecz 50-60 minut.
Pocwicz charakter i poczekaj z jedzeniem co najmniej 2 godziny, wtedy bardzo dobrze się kroi :)
Aby każdy element ogrodu był na swoim miejscu, warto zainwestować w odpowiednie akcesoria. Na https://ogrodolandia.pl/akcesoria-i-wyposazenie-ogrodowe można znaleźć szeroką gamę produktów, które nie tylko poprawią estetykę, ale też zwiększą funkcjonalność ogrodu. Ważne jest, aby każdy element był przemyślany i harmonijnie współgrał z całością.
OdpowiedzUsuń