Polecam i serdecznie zachęcam do wypróbowania tej opcji na szparagi. Prosta tarta, przepysznie chrupiąca i pachnąca roztopionym serem. Nic tylko się zajadać ;)
Składniki
- około 40 g ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów (do g)
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki startego sera żółtego
- 3 jajka
- 300 ml śmietany 36%
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie kilka plastrów (7-8) plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 25cmx33cm. Przekładamy je na natłuszczoną formę do tarty (20cmx28cm) dociskając do dna i brzegów. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wypełniamy fasolą. Pieczemy 13min w temperaturze 200stopni. Zdejmujemy fasolę i folię i pieczemy kolejne 7 minut, aż ciasto nabierze złotych rumieńców. Schładzamy. Szparagi obieramy, obłamujemy końcówki i blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku ok 3 minut, odsączamy i hartujemy w wodzie z lodem. Gdy ostygną, wykładamy je na czystą ściereczkę. Spód ciasta smarujemy musztardą. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy 4 minuty. Przekładamy na spód posmarowany musztardą, posypujemy 1 szklanką startego sera. Na wierzchu układamy szparagi równo, obok siebie. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Polewamy szparagi, posypujemy pozostałym serem. Możemy posypać wierzch płatkami chilli. Pieczemy 25 minut w 200 st.
Jeśli lubisz mięso możesz na musztardę porozkładać plastry szynki szwarcwaldzkiej. Jest delikatna i z pewnością dobrze skomponuje się ze smakiem sera i szparagów. Ja niestety nie dodałam jej do mojej wersji, ponieważ położyłam ją do lodówki i zwyczajnie o niej zapomniałam ;)
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz