Ogród
roślin jadalnych
W miniaturowym
ogródku w kuchni można połączyć rośliny o jadanych kwiatach, zioła przyprawowe
i warzywa. Utworzą one miłą dla oka kompozycję. Kwiaty i zioła napełnią ogródek
warzywny zapachami i ozdobią kolorami.
Kwiaty
doniczkowe
Rośliny
o jadalnych kwiatach ładnie wyglądają w skrzynce za oknem, wiszącym koszu lub
wazonie. Bratki, nasturcje i nagietki zawiążą więcej kwiatów jeśli będą często
ogławiane. Można je posadzić razem z odmianą sałaty kruchej z odmianą marchwi
Koral, o długich, stożkowatych korzeniach.
Nie wszystkie
są jadalne
Próbować
można tylko kwiatów, o których wiadomo, że na pewno są jadalne, a także tych,
które nie zostały skażone środkiem ochrony roślin.
Małe
porcje
U
niektórych osób po zjedzeniu kwiatów pewnych gatunków może wystąpić reakcja
alergiczna. Rozsądniej więc jest na początku jeść nie znane sobie kwiaty w
małych ilościach. Kwiatów nagietka lekarskiego i tymianku ni powinny jeść
kobiet w ciąży.
Płatki
jako ozdoba sałatek
Lekko
piekące w smaku kwiaty nasturcji i nagietka lekarskiego można wykorzystać do
udekorowania zielonej sałaty smugami czerwieni, pomarańczy i żółci. Sałatki z
owoców urozmaicamy dodatkiem subtelnie pachnących bratków, róż lub fiołków.
Kwiaty
ziół przyprawowych
Zioła,
których używa się w kuchni, są doskonałym źródłem kwiatów jadalnych. Kwiaty wielu
ziół, na przykład ogórecznika, rumianku, Trybuły, czosnku pospolitego, lawendy,
majeranku, mięty, szałwii, tymianku i melisy lekarskiej, smakują podobnie jak
liście, dlatego mogą być stosowane jako przyprawy. Szczególnie warte
spróbowania są błękitne kwiaty ogórecznika.
Kwiaty
warzyw
Kwiaty
fasoli wielokwiatowej i groszku znakomicie nadają się do jedzenia. Ponieważ
jednak po ich zerwaniu nie wykształcą się już strąki, trzeba wybrać między
jadalnymi kwiatami a strąkami lub nasionami. Bez obawy, że nie rozwiną się owoce
można natomiast zbierać kwiaty męskie kabaczków. Są one cenione w kuchni,
ponieważ ich jasnożółte rurki świetnie nadają się do faszerowania lub przyrządzania
delikatnych w smaku naleśników.
Słodszy
zapach
Im
silniej jadany kwiat pachnie, tym lepszy jest jego smak. Daje się to zauważyć
szczególnie w wypadku róż, dlatego najlepiej zrywać kwiaty mocno pachnących odmian.
Przed jedzeniem odrywamy z płatka róży podstawę, która bywa gorzka. Nie trzeba
jej natomiast obrywać z płatków przeznaczonych na konfitury.
Przechowywanie
Jeśli
nie zjadamy od razu umytych i otrzepanych z wody kwiatów, należy je włożyć do
papierowej torby i przechowywać w lodówce, gdzie utrzymają świeżość przez kilka
dni.
Cukier
kwiatowy
Sześć
kwiatostanów lawendy lub płatki trzech dużych róż albo sześciu pachnących
goździków zrywamy o pozostawiamy na kilka godzin do wyschnięcia a następnie wkładamy
do słoika, do którego wsypano uprzednio 450g cukru kryształu Lu cukru pudru. Po
pewnym czasie cukier wchłonie kwiatowy aromat i stanie się doskonałym dodatkiem
do polew i kremów.
Lód z
kwiatem
Do
każdej komory napełnionego woda pojemnika na lód wkładamy mały, nadający się do
jedzenia kwiatek. Takie kostki lodu będą stanowiły dekorację drinków przez cały
rok.
Na podstawie "Leksykonu ogrodnika" i kilku numerów "Działkowca" ;)
Altany i pergole stanowią idealne tło dla rodzinnych spotkań i przyjęć w ogrodzie. Dzięki nim możesz stworzyć komfortową przestrzeń, niezależnie od pogody. Inspiracje i produkty dostępne są na https://ogrodolandia.pl/budowle-ogrodowe, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń