niedziela, 1 czerwca 2014

7 wskazówek jak zamrozić zioła w oliwie z oliwek

Świeże, młode liście zamrożone zachowują barwę, aromat i większość wartości odżywczych. Mrożenie należy do bardzo prostych sposobów przechowywania ziół.




1. Wybierz świeże zioła ze swojego ulubionego i sprawdzonego marketu lub z własnego ogrodu.
 

2. Jeśli chcesz możesz posiekać je drobniutko albo pozostawić je w naturalnym kształcie. Ja wybrałam kombinację posiekanych i całych liści rozmarynu, kopru, szałwii i oregano.


3. Wypełnij przegrodę pojemnika na lód do jego 2/3 wysokości.


4. Możesz pomieszać zioła, np. zamrozić razem bukiet szałwii, tymianku i rozmarynu i dodać go zimą do pieczonego kurczaka i ziemniaków.


5. Wlej oliwę lub roztopione niesolone masło do przegród z ziołami.


6. Zalany pojemnik z ziołami przykryj z wierzchu folią aluminiową i przełóż do zamrażarki.


7. Nie zapomnij zaznaczyć lub podpisać jakie zioła znajdują się w przegrodach.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz