Świeże, młode liście zamrożone zachowują barwę, aromat i większość wartości odżywczych. Mrożenie należy do bardzo prostych sposobów przechowywania ziół.
1.
Wybierz świeże zioła ze swojego ulubionego i sprawdzonego marketu lub z własnego ogrodu.
2. Jeśli
chcesz możesz posiekać je drobniutko albo pozostawić je w naturalnym kształcie.
Ja wybrałam kombinację posiekanych i całych liści rozmarynu, kopru, szałwii i
oregano.
3. Wypełnij
przegrodę pojemnika na lód do jego 2/3 wysokości.
4.
Możesz pomieszać zioła, np. zamrozić razem bukiet szałwii, tymianku i rozmarynu
i dodać go zimą do pieczonego kurczaka i ziemniaków.
5.
Wlej oliwę lub roztopione niesolone masło do przegród z ziołami.
6.
Zalany pojemnik z ziołami przykryj z wierzchu folią aluminiową i przełóż do
zamrażarki.
7.
Nie zapomnij zaznaczyć lub podpisać jakie zioła znajdują się w przegrodach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz