Ciasto:
- 150g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 4 krople olejku waniliowego
- 400g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie:
- 3 łyżki masła
- 1kg wiśni bez pestek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
Oraz:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżka cukru
Do misy miksera wkładamy cukier, masło, jajko i olejek. Ucieramy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę, sól i skórkę. Zmniejszamy obroty do powstania suchego ciasta. Wyłączamy mikser i przekładamy na stolnicę by szybkimi ruchami zebrać je w całość i uformować dwie zwarte kule. WAŻNE by wstawić teraz ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Robimy nadzienie. W rondlu rozgrzewamy masłom dodajemy wiśnie i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Wiśnie mają być miękkie, ale jędrne. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie, zagotowujemy. Mieszając, gotujemy 2 minuty. Gdy poczujemy gęstniejące wiśnie, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż powstały "kisiel" całkowicie zgęstnieje. Rondel studzimy w zimnej wodzie.
Rozwałkowujemy połowę ciasta, przekładamy do formy na tartę. Wkładamy do lodówki. Drugą porcję rozwałkowujemy i kroimy w paski. Formę z ciastem napełniamy nadzieniem, na wierzchu układamy paski ciasta. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy godzinę w 190 stopniach. Kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz