piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z serem camembert na chrupkim spodzie z dodatkiem twarogu



Spód: 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 125g półtłustego twarogu
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4  łyżki mielonych migdałów 
  • jajko 

Nadzienie: 
  • kubek gęstej śmietany 18% (Piątnica, żółty kubeczek, waży 200g)
  • sól i pieprz 
  • 2 krążki sera camembert (ok 240g)
  • 5 łyżek płatków migdałów (zrumienionych na suchej patelni) 

Łączymy ze sobą składniki na spód. Wykładamy ciasto na okrągłą formę do tarty. Podpiekamy 20 minut w 200stopniach. Na upieczony spód  wyłóż śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Ułóż plasterki camemberta i posyp zrumienionymi płatkami migdałów (ja niestety o tym zapomniałam, ale poprzednim razem uprażyłam je i tarta była smaczniejsza). Piecz do rozpuszczenia się sera, około 8 minut. Koniecznie podaj z konfiturą borówkową lub żurawinową.

Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz