Spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 125g półtłustego twarogu
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki mielonych migdałów
- jajko
Nadzienie:
- kubek gęstej śmietany 18% (Piątnica, żółty kubeczek, waży 200g)
- sól i pieprz
- 2 krążki sera camembert (ok 240g)
- 5 łyżek płatków migdałów (zrumienionych na suchej patelni)
Łączymy ze sobą składniki na spód. Wykładamy ciasto na okrągłą formę do tarty. Podpiekamy 20 minut w 200stopniach. Na upieczony spód wyłóż śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Ułóż plasterki camemberta i posyp zrumienionymi płatkami migdałów (ja niestety o tym zapomniałam, ale poprzednim razem uprażyłam je i tarta była smaczniejsza). Piecz do rozpuszczenia się sera, około 8 minut. Koniecznie podaj z konfiturą borówkową lub żurawinową.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz