poniedziałek, 23 czerwca 2014

Ryż z serowym sosem podany z pysznymi czosnkowymi kurkami


Składniki na sos
  • 1,5l wody + pół łyżki soli
  • serek topiony kremowy śmietankowy (ja użyłam Hochland) - 2 opakowania po 100g
  • ser żółty tarty 100 g
  • śmietana gęsta 18%  500ml
  • świeży koper - opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
 
Składniki na czosnkowe kurki
  • 100g kurek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
400g ryżu (4 torebki po 100g)


Przygotowanie:

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj serki topione oraz ser żółty i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu mieszając co chwilę. Gdy ser już będzie rozpuszczony dodaj śmietanę i całość mieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i koprem, jeśli lubisz.

Na 1 łyżce masła podsmaż przez minutę pokrojony na plasterki czosnek wraz z rozmarynem, dodaj kurki i smaż mieszając przez około 3 minuty.

Całość sosu możesz polać ryż lub po prostu wymieszać wszystko w jednym garnku i posypać kurkami.

Smacznego!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz