Składniki na sos
- 1,5l wody + pół łyżki soli
- serek topiony kremowy śmietankowy (ja użyłam Hochland) - 2 opakowania po 100g
- ser żółty tarty 100 g
- śmietana gęsta 18% 500ml
- świeży koper - opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Składniki na czosnkowe kurki
- 100g kurek
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
Przygotowanie:
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj serki topione oraz ser żółty i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu mieszając co chwilę. Gdy ser już będzie rozpuszczony dodaj śmietanę i całość mieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i koprem, jeśli lubisz.
Na 1 łyżce masła podsmaż przez minutę pokrojony na plasterki czosnek wraz z rozmarynem, dodaj kurki i smaż mieszając przez około 3 minuty.
Całość sosu możesz polać ryż lub po prostu wymieszać wszystko w jednym garnku i posypać kurkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz