wtorek, 8 lipca 2014

Wstążki z cukinii z białą fasolą i cytrynowym sosem sałatkowym





    Jeśli nie masz czasu, a jest Ci potrzebna sałatka, której przyrządzenie zabiera zaledwie 5minut, polecam poniższy przepis.  Świeża, lekka, kolorowa i naprawdę pyszna sałatka posłuży jako wyśmienita przystawka albo dodatek do ryb lub mięsa. Możesz zastąpić białą fasolę ciecierzycą. Sałatka jest niezwykle mało kaloryczna, a bardzo syta. Z pewnością posłuży jako świetne śniadanie, a nawet lunch do pracy.

Składniki
  • 4 małe, młode cukinie
  • 0,5 cytryny
  • 1 puszka (400g) białej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli do oprószenia 

  1. Obieraczką pokrój wzdłuż cukinię na cienkie, długie plastry (postaraj się ominąć miąższ z samego środka, który jest mniej smaczny). Doprowadź wodę do wrzenia w średnim garnku i gotuj plastry cukinii przez 2 minuty. Odcedź i przełóż do dużej salaterki.
  2. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj białą fasolę ze szczypiorkiem i natką i przypraw solą oraz pieprzem. Dolej oliwę i starannie wymieszaj. Posyp płatkami papryczki chilli. Pozostaw sałatkę na 2 minuty przed podaniem, aby się zamarynowała.
  3. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Smacznego!




Brak komentarzy

Prześlij komentarz