Jeśli nie masz czasu, a jest Ci potrzebna sałatka, której przyrządzenie zabiera zaledwie 5minut, polecam poniższy przepis. Świeża, lekka, kolorowa i naprawdę pyszna sałatka posłuży jako wyśmienita przystawka albo dodatek do ryb lub mięsa. Możesz zastąpić białą fasolę ciecierzycą. Sałatka jest niezwykle mało kaloryczna, a bardzo syta. Z pewnością posłuży jako świetne śniadanie, a nawet lunch do pracy.
Składniki
- 4 małe, młode cukinie
- 0,5 cytryny
- 1 puszka (400g) białej fasoli, odsączonej z zalewy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki płatków chilli do oprószenia
- Obieraczką pokrój wzdłuż cukinię na cienkie, długie plastry (postaraj się ominąć miąższ z samego środka, który jest mniej smaczny). Doprowadź wodę do wrzenia w średnim garnku i gotuj plastry cukinii przez 2 minuty. Odcedź i przełóż do dużej salaterki.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj białą fasolę ze szczypiorkiem i natką i przypraw solą oraz pieprzem. Dolej oliwę i starannie wymieszaj. Posyp płatkami papryczki chilli. Pozostaw sałatkę na 2 minuty przed podaniem, aby się zamarynowała.
- Podawaj w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz