Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 większa cebula, drobno posiekana
- 6jaj
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- Rozgrzewamy piekarnik do 170stopni.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki o grubości 2mm. Przyda się tu tarka z możliwością krojenia na plastry. Uwaga na palunie! Układamy na blasze, skrapiamy oliwą, solą i pieprzem, a następnie zapiekamy przez ok 17minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę przez 5 minut
- Wyjmij formę do tarty. Wyłóż na nią cebulę oraz ziemniaki. Zmieszaj wszystko delikatnie.
- Ubij lekko jaja ze szczypiorkiem i zalej nimi ziemniaki z cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz za złoto 30minut.
- Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz