czwartek, 10 lipca 2014

Lekki omlet ze szczypiorkiem i ziemniakami

Owy omlet nie wymaga zbyt długiego wstępu. Jest przepysznie sycący. Jeśli planujemy przyrządzić je rano, proponuję przygotować ziemniaki wieczorem, ponieważ czas przed pracą tak szybko odchodzi..






Składniki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól i pieprz
  • 1 większa cebula, drobno posiekana
  • 6jaj
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku


  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170stopni.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki o grubości 2mm. Przyda się tu tarka z możliwością krojenia na plastry. Uwaga na palunie! Układamy na blasze, skrapiamy oliwą, solą i pieprzem, a następnie zapiekamy przez ok 17minut.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę przez 5 minut
  4. Wyjmij formę do tarty. Wyłóż na nią cebulę oraz ziemniaki. Zmieszaj wszystko delikatnie.
  5. Ubij lekko jaja ze szczypiorkiem i zalej nimi ziemniaki z cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz za złoto 30minut.
  6. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.
Smacznego!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz