środa, 16 lipca 2014

Jagody & jabłka zapiekane pod migdałową kruszonką

Prosty i szybki sposób na wykorzystanie sezonu na świeże jagody. Cudownie kwaskowaty deser wspaniale współgra ze słodką i pachnącą migdałami kruszonką. Niebo w gębie!



Składniki
  • 50g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 20g płatków migdałowych
  • 2 jabłka
  • garść jagód
  • masło do wysmarowania foremek

Z masła, mąki, cukru i płatków robimy kruszonkę, najlepiej palcami. 
Nagrzewamy piekarnik do 190stopni. 
Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę.
Ceramiczne miseczki smarujemy masłem. Na dno wykładamy jagody, posypujemy łyżeczką cukru i kładziemy pokrojone jabłka. 
Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. 
Pieczemy 25minut.
Podajemy ciepłe.
Świetnie smakują z kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Smacznego!





Przepis pochodzi z cudnej książki Elizy Mórawskiej "O jabłkach"

Brak komentarzy

Prześlij komentarz