Prosty i szybki sposób na wykorzystanie sezonu na świeże jagody. Cudownie kwaskowaty deser wspaniale współgra ze słodką i pachnącą migdałami kruszonką. Niebo w gębie!
Składniki
- 50g masła
- 60g mąki pszennej
- 60g cukru
- 20g płatków migdałowych
- 2 jabłka
- garść jagód
- masło do wysmarowania foremek
Z masła, mąki, cukru i płatków robimy kruszonkę, najlepiej palcami.
Nagrzewamy piekarnik do 190stopni.
Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę.
Ceramiczne miseczki smarujemy masłem. Na dno wykładamy jagody, posypujemy łyżeczką cukru i kładziemy pokrojone jabłka.
Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
Pieczemy 25minut.
Podajemy ciepłe.
Świetnie smakują z kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Przepis pochodzi z cudnej książki Elizy Mórawskiej "O jabłkach"
Brak komentarzy
Prześlij komentarz