piątek, 8 sierpnia 2014

Piersi kurczaka z mozzarellą, pomidorami i grillowanym bakłażanem

Pomysł na przepyszny obiad i danie główne na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi przy wspólnym stole. Kurczak, pomidory, ser i bakłażan tworzą idealny kwartet. Niebo w gębie... już żałuję, że piszę ten przepis tak późno, bo zrobiłam się głodna.


Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona na 4płaty
  • 1bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5cm
  • oliwa z oliwek
  • 1ubite jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 60g utartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 60 g bułki tartej, najlepiej uprażonej
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów w sosie własnym
  • 100g mozzarelli pokrojonej w plasterki
  • 100g ulubionego żółtego sera, startego na tarce (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i oregano

1. Rozgrzej piekarnik do 180stopni i nagrzej patelnię grillową, jeśli nie posiadasz może być zwykła.

2. Posmaruj patelnię odrobiną oliwy i zapiekaj plastry bakłażana z każdej strony przez 2 minuty, aż się przyrumienią. Odłóż na talerz.

3. Wymieszaj jajko z mlekiem, a parmezan z bułką tartą. Zamocz po kolei każdy filet z kurczaka. Najpierw w jajku, a następnie w mixie bułki i sera.

4. Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni i smaż kurczaka po 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Odsącz na papierowym ręczniku.

5. Podgrzej oliwę w średnim rondlu i smaż cebulę przez ok 6 minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliła. Dodaj pomidory oraz 3 płaskie łyżeczki oregano i przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

6. Przełóż masę pomidorową do płytkiego naczynia żaroodpornego i ułóż na wierzchu piersi kurczaka. Przykryj zachodzącymi na siebie plastrami bakłażana i mozzarelli, a następnie posyp resztą bułki tartej z parmezanem. Jeśli lubisz, możesz jeszcze posypać całość żółtym serem. (oczywiście nie odmówiłam sobie tej bonusowej przyjemności)

7. Piecz bez przykrycia przez 40minut, aż potrawa się przyrumieni. Najlepiej smakuje na gorąco.

Smacznego!




Brak komentarzy

Prześlij komentarz