poniedziałek, 6 października 2014

Panna cotta z malinowym spodem



Przepysznie świeży i łatwy deser. Dzięki fantazyjnym foremkom danie wygląda bardzo estetycznie. Z pewnością zaskoczy i ucieszy oczy naszych gości jak i domowników, bo przecież jemy również nimi ;) 




Składniki na 6 foremek silikonowych

Biała część

  • 200ml śmietanki 36% (lub jogurtu naturalnego by uzyskać wersję fit)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub czubata łyżka cukru waniliowego)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)
  • 1 łyżka żelatyny 

Czerwona część

  • 130g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)


Śmietankę wraz z syropem i wanilią zagotowujemy. Zestawiamy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy ją aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia, lecz uważamy by nie stężała nam w garnuszku. Letnią wlewamy do foremek i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia w chłodne miejsce na ok 30minut.

W tym czasie przygotowujemy część malinową. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy ją do malin. Dodajemy syrop i blendujemy na gładki płyn. Zostawiamy do zastygnięcia lecz niecałkowitego. Płyn musi być lekko ścięty, zimny i gęsty by nie spłynął w głąb śmietanki.

Wlewamy ją na zastygniętą białą część. Najlepiej łyżką, delikatnie dolewając do krawędzi foremki. Odstawiamy do chłodnego miejsca na godzinę i zajaaaaadamy ;)

Smacznego :)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz