Przepysznie świeży i łatwy deser. Dzięki fantazyjnym foremkom danie wygląda bardzo estetycznie. Z pewnością zaskoczy i ucieszy oczy naszych gości jak i domowników, bo przecież jemy również nimi ;)
Składniki na 6 foremek silikonowych
Biała część
- 200ml śmietanki 36% (lub jogurtu naturalnego by uzyskać wersję fit)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub czubata łyżka cukru waniliowego)
- 2 łyżeczki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)
- 1 łyżka żelatyny
Czerwona część
- 130g malin (mogą być mrożone)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 1 łyżka syropu klonowego (lub 1 łyżeczka cukru)
Śmietankę wraz z syropem i wanilią zagotowujemy.
Zestawiamy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy ją aż do rozpuszczenia.
Odstawiamy do ostygnięcia, lecz uważamy by nie stężała nam w garnuszku. Letnią
wlewamy do foremek i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia w chłodne miejsce
na ok 30minut.
W tym czasie przygotowujemy część malinową. Żelatynę
wsypujemy do gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy ją do malin.
Dodajemy syrop i blendujemy na gładki płyn. Zostawiamy do zastygnięcia lecz niecałkowitego.
Płyn musi być lekko ścięty, zimny i gęsty by nie spłynął w głąb śmietanki.
Wlewamy ją na zastygniętą białą część. Najlepiej łyżką,
delikatnie dolewając do krawędzi foremki. Odstawiamy do chłodnego miejsca na
godzinę i zajaaaaadamy ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz