wtorek, 7 października 2014

Tarta cytrynowa



Ciasto dość nietypowe, ponieważ jest pozbawione nadmiernej słodyczy, a wypełnione przyjemnie kwaśnym nadzieniem. Jest idealnie odświeżającym deserem wspaniale współgrającym ze słodką herbatą lub latte.

Kruche ciasto

  • 200g maki
  • 2łyżki cukru pudru
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 1żółtko


Nadzienie

  • sok z 3 cytryn
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 duże jajka (ubite)
  • ¾ szklanki śmietanki 36%


Przesianą mąkę zmieszaj z cukrem pudrem w misce. Dodaj miękkie masło i żółtko. W ciągu minuty staraj się dokładnie zagnieść ciasto dłońmi, ponieważ im dłużej je gnieciemy staje się  twarde. Bardzo ważnym punktem jest również schłodzenie go w lodówce. Po uzyskaniu gładkiego ciasta bez grudek z mąki i masła, owijamy je folią aluminiową i wstawiamy do chłodnego miejsca na co najmniej pół godziny. Ciasto wykonane dokładnie w ten sposób wyszło mi bardzo delikatne i kruche.

Posmaruj formę do tarty masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt formy i zapiekamy 15minut na blady kolor.

Do soku cytrynowego wsyp cukier puder i mąkę kukurydzianą, mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.  Następnie wlej ubite jajka i śmietankę  i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Całość wlej na podpieczony spód i zapiecz 30minut  na złocisty kolor. Podawaj z bitą śmietaną lub cukrem pudrem, który delikatnie złagodzi kwaskowatość masy.





Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz