Ciasto dość nietypowe, ponieważ jest pozbawione nadmiernej
słodyczy, a wypełnione przyjemnie kwaśnym nadzieniem. Jest idealnie
odświeżającym deserem wspaniale współgrającym ze słodką herbatą lub latte.
Kruche ciasto
- 200g maki
- 2łyżki cukru pudru
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 1żółtko
Nadzienie
- sok z 3 cytryn
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 duże jajka (ubite)
- ¾ szklanki śmietanki 36%
Przesianą mąkę zmieszaj z cukrem pudrem w misce. Dodaj
miękkie masło i żółtko. W ciągu minuty staraj się dokładnie zagnieść ciasto
dłońmi, ponieważ im dłużej je gnieciemy staje się twarde. Bardzo ważnym punktem jest również
schłodzenie go w lodówce. Po uzyskaniu gładkiego ciasta bez grudek z mąki i
masła, owijamy je folią aluminiową i wstawiamy do chłodnego miejsca na co
najmniej pół godziny. Ciasto wykonane dokładnie w ten sposób wyszło mi bardzo
delikatne i kruche.
Posmaruj formę do tarty masłem. Nastaw piekarnik na
180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt formy i zapiekamy
15minut na blady kolor.
Do soku cytrynowego wsyp cukier puder i mąkę
kukurydzianą, mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wlej ubite jajka i śmietankę i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Całość wlej na podpieczony spód i zapiecz 30minut na złocisty kolor. Podawaj z bitą śmietaną
lub cukrem pudrem, który delikatnie złagodzi kwaskowatość masy.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz