środa, 29 października 2014

Sernik z Nutellą

Połączenie mojego ulubionego ciasta, jakim niewątpliwie jest sernik z ucieleśnieniem moich marzeń o idealnie zważonym poczuciu niebiańskiej słodkości - Nutellą. Sernik jest mokry, kremowy pozbawiony nadmiernej słodkości. 

Spód:
  • 170g pokruszonych w blenderze ciasteczek Oreo
  • 70g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao E.Wedel
Masa serowa:
  • 500g sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego na gładko) lub gotowego w wiaderku 
  • 500g sera mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3łyżki kakao E.Wedel
  • 1/3 śmietanki 30%
  • 5jajek
  • 200g Nutelli (w temperaturze pokojowej, najlepiej jest otworzyć słoik ok 3h przed przystąpieniem do pieczenia)
Mus malinowy
  • 1 malinowy błyskawiczny kisiel rozpuszczony w 100ml gorącej wody
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
Polewa
  • 100g Nutelli
  • 2 łyżki kakao E.Wedel
  • 1/3 śmietanki 30%
Do przybrania
  • kilka malin
  • malinowa konfitura

Nastawiany piekarnik na 170stopni. Okrągłą formę o średnicy ok 27cm wykładamy papierem do pieczenia. Możemy przykleić go przy użyciu masła.

Ciasteczka kruszymy blenderem lub umieszczamy je w woreczku i tłuczemy na proszek za pomocą wałka. Łączymy je łyżką z roztopionym masłem i kakao. Powstałą masą wykładamy spód formy i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Rozrabiamy kisiel w 100ml wody w miseczce i dodajemy do niego maliny. Odstawiamy na bok.

Do misy miksera wkładamy zmielony ser wraz z mascarpone, masłem, mąką, cukrem, kakao, ekstraktem i śmietanką. Włączamy go i mieszamy tylko do połączenia się składników na średnich obrotach. Sernik nie lubi "napowietrzania". Przestawiamy na niskie obroty. Co 30 sekund wbijamy po kolei jajka (wbijamy jajo, liczymy do 30 i następne) Dodajemy po łyżce Nutelli i łączymy wszystko na płynną i pozbawioną grudek masę.

Wlewamy na spód formy wyłożony ciasteczkami i wyrównujemy powierzchnię. Co kilka centymetrów wlewamy do masy "kleksy" z musu malinowego. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie zmniejszamy ją do 120 i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy go przy uchylonych drzwiczkach, a po całkowitym wystudzeniu przykrywamy folią aluminiową i władamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc.

Przed podaniem polewamy go polewą i dekorujemy rozgniecionymi widelcem malinami zmieszanymi z malinowa konfiturą.


Smacznego :)




Brak komentarzy

Prześlij komentarz