czwartek, 30 października 2014

Lunch box z tortillą i pieczonym carpaccio z buraków

Raz kanapka, burger, sałatka, a raz porządny i zdrowy lunch box. Od jakiegoś czasu w końcu rządzę się w swoim  małym kąciku i znacznie częściej niż wcześniej przygotowuję małe co nieco do pracy dla mnie i mojego nowego Męża. Dziś zaprezentuję Wam wersję "na bogaciej" z łososiem, suszonymi pomidorami i przepysznie zdrowymi i według mnie niedocenianymi w naszej kuchni - burakami.

Przepis spokojnie zaspokoi głód 2 osób.

Buraki:
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Tortilla:
  • 3 placki tortilli
  • 100g wędzonego łososia
  • 6 plasterków suszonego pomidora w oliwie
  • 3 duże listki sałaty lodowej
Dip do tortilli:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  1. Nagrzej piekarnik do 180stopni. Umyj buraki, owiń w folię aluminiową i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 40 minut aż będą miękkie. Ostudź i pokrój je w cienkie plasterki. Podczas pieczenia się buraków upraż na słonecznik. Rozgrzej patelnię, wrzuć słonecznik, miękkie masło i smaż aż się zrumieni na złoto. Ostudź na ręczniku papierowym.
  2. Połącz w miseczce buraki, słonecznik, pokruszony ser feta i skrop to oliwa z oliwek.
  3. Przygotuj dip do tortilli łącząc wszystkie składniki.
  4. Posmaruj placek sosem. Połóż na nim 1/3 łososia, 2 pomidory i nakryj to liściem sałaty. Zwiń w rulon. Postępuj tam z pozostałymi dwoma tortillami następnie przetnij je w połowie, dzięki temu łatwiej zmieszczą się do pojemnika.


Udanego dnia w pracy ;)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz