Raz kanapka, burger, sałatka, a raz porządny i zdrowy lunch box. Od jakiegoś czasu w końcu rządzę się w swoim małym kąciku i znacznie częściej niż wcześniej przygotowuję małe co nieco do pracy dla mnie i mojego nowego Męża. Dziś zaprezentuję Wam wersję "na bogaciej" z łososiem, suszonymi pomidorami i przepysznie zdrowymi i według mnie niedocenianymi w naszej kuchni - burakami.
Przepis spokojnie zaspokoi głód 2 osób.
Buraki:
- 2 średniej wielkości buraki
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 łyżka masła
- 1/2 kostki sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 placki tortilli
- 100g wędzonego łososia
- 6 plasterków suszonego pomidora w oliwie
- 3 duże listki sałaty lodowej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Nagrzej piekarnik do 180stopni. Umyj buraki, owiń w folię aluminiową i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 40 minut aż będą miękkie. Ostudź i pokrój je w cienkie plasterki. Podczas pieczenia się buraków upraż na słonecznik. Rozgrzej patelnię, wrzuć słonecznik, miękkie masło i smaż aż się zrumieni na złoto. Ostudź na ręczniku papierowym.
- Połącz w miseczce buraki, słonecznik, pokruszony ser feta i skrop to oliwa z oliwek.
- Przygotuj dip do tortilli łącząc wszystkie składniki.
- Posmaruj placek sosem. Połóż na nim 1/3 łososia, 2 pomidory i nakryj to liściem sałaty. Zwiń w rulon. Postępuj tam z pozostałymi dwoma tortillami następnie przetnij je w połowie, dzięki temu łatwiej zmieszczą się do pojemnika.
Udanego dnia w pracy ;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz