niedziela, 19 października 2014

Wołowina z warzywami

Staram się by moja kuchnia była urozmaicona, pozbawiona nudy i monotonii. Lubię jednak powtarzać przepisy, zwłaszcza te, które smakowały moim bliskim i wzbudziły pozytywne emocje. Jak dla mnie największym komplementem dla twórcy dania, jest zwrócenie się do niego z prośbą o dokładkę. Moje ego skacze wtedy z zachwytu i nieograniczonej w zasobach radości.  Zainspirowana jednym z programów na Kuchnia+ postanowiłam stworzyć własną wersję poczciwego dobrego Chińczyka. Danie nie jest pracochłonne. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu jak i wspólnej kolacji ze znajomymi. 


Składniki
  • 400g wołowiny (może być udziec)
  • zielona papryka
  • 3 papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pędów bambusa w paseczkach (link do pędów bambusa)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • roztrzepane białko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka octu ryżowego (opcjonalnie może być nawet sos do ryżu na sushi)
  • 1/2  łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • 3 torebki ugotowanego ryżu

Ugotuj ryż.
Strąki papryki i chilli oczyść z nasion i pokrój wzdłuż na cienkie paski. Wołowinę pokrój na paski długości 4 cm i wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego, białkiem i mąką. Pokrój w cienkie paseczki cebulę i marchew.

Nagrzej mocno patelnię lub wok. Wlej olej i podgrzej go przez chwilę. Krótko podsmaż wołowinę przez 3 minuty. Odłóż ją na talerz.

Na gorącą patelnię wlej 2 łyżki oleju i pokrojoną marchewkę, smaż 4 minuty na "pół miękko". Dodaj paprykę, chilli, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z zalewy pędy bambusa. Po połączeniu się warzyw (ok 4 minut) dodaj mięso i dopraw 3 łyżkami sosu sojowego, octem ryżowym, pieprzem i łyżeczką cukru.

Przykryj patelnię na 15 minut (na najmniejszym ogniu) i mieszaj co 2 minuty. Mięso powinno udusić się z warzywami i stworzyć harmonijną całość.

Podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem.

Smacznego!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz