środa, 24 stycznia 2018

Śmietankowy deser w słoiczku



Składniki:
  • 200 ml gęstej części mleczka kokosowego
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g śmietankowego serka Twój Smak
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki deserowej żelatyny w proszku rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody

Polewa:
  • 300g mieszanki ulubionych mrożonych owoców 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka miodu
  1. Mleczko kokosowe, sok, jogurt, serek i miód łączymy w misie miksera. 
  2. Rozpuszczamy żelatynę w szklance z wodą. Dodajemy do niej 3 łyżki białej masy - aby uniknąć późniejszego zważenia gdy połączymy wszystkie składniki. Łączymy powstałą miksturę z masą i wlewamy ją do przygotowanych słoiczków/salaterek w których będzie podawany deser.
  3. Chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce.
  4. Mieszankę owoców umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz i blenderujemy według uznania. Możemy zostawić kilka owoców w całości. Dodajemy mąkę, miód i mieszamy. Studzimy i zalewamy słoiczki z białą masą. 
Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz