czwartek, 25 stycznia 2018

Zupa krem z batata

Lekka z niesamowitą słodyczą zupa krem z batata. Niestety należy do grona tych zup, którymi nie można się najeść - ponieważ w grę wchodzą kolejne i kolejne dokładki. Przepyszna, polecam! I czekam na recenzję czy smakowała.


Składniki:
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • batat 450-500g
  • 600ml wody
  • kostka bulionu warzywnego / łyżeczka domowej kostki
  • po płaskiej łyżeczce: 
            kminu mielonego,
            kolendry,
            ostrej papryki
            słodkiej wędzonej papryki
            soli

  1. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Delikatnie rumienimy, tak aby cebulka się zeszkliła.
  2. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata - smażymy jeszcze 2 minuty.
  3. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy wodą i wsypujemy wszystkie przyprawy.
  4. Gotujemy i blenderujemy na gładki krem.
  5. Podajemy z ulubionymi pestkami i szczypta papryki.
Prościej się nie da ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz