Multi
szybki pomysł na obiad lub kolację. Grillowany bakłażan z mozzarellą i mięsem w sosie pomidorowym
(w smaku bliźniaczo podobny do bolognese)
Składniki
na 2 duże porcje
- 2 średnie bakłażany
- mała paczka mini kuleczek sera mozzarella
- 300g mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 1/3 papryczki chili
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- mały ząbek czosnku
- ½ łyczeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso, dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory ze skórką (dzięki temu, że będą smażyć się z mięsem rozpadną się i stworzą bazę pod sos), smaż 5 minut. Dodaj ketchup, papryczkę, czosnek, oregano bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz gaz i pozostaw na ogniu aż powstanie gęsty sos, mieszaj co minutę. Po 10 minutach wyłącz i odstaw na bok.
- Pokrój bakłażany na talarki. Oprósz je solą, pieprzem oraz kroplą oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na grillu lub specjalnej patelni (jeśli nie posiadasz może być tradycyjna) aż bakłażan stanie się miękki.
- Na talerzu ułóż grillowany plaster bakłażana, połóż na nim przekrojoną na pół kulkę mozzarelli, łyżkę mięsnego sosu, następnie drugą połowę kulki i przykryj całość drugim plastrem bakłażana. Powtarzaj to aż do wyczerpania składników.
Smacznego
;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz