sobota, 5 października 2013

Grillowany bakłażan z mozzarellą i mięsnym sosem


Multi szybki pomysł na obiad lub kolację. Grillowany bakłażan z mozzarellą i mięsem w sosie pomidorowym (w smaku bliźniaczo podobny do bolognese)


Składniki na 2 duże porcje
  • 2 średnie bakłażany
  • mała paczka mini kuleczek sera mozzarella
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • mały ząbek czosnku
  • ½ łyczeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso, dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory ze skórką (dzięki temu, że będą smażyć się z mięsem rozpadną się i stworzą bazę pod sos), smaż 5 minut. Dodaj ketchup, papryczkę, czosnek, oregano bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Zmniejsz gaz i pozostaw na ogniu aż powstanie gęsty sos, mieszaj co minutę. Po 10 minutach wyłącz i odstaw na bok.
  2.  
  3. Pokrój bakłażany na talarki. Oprósz je solą, pieprzem oraz kroplą oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na grillu lub specjalnej patelni (jeśli nie posiadasz może być tradycyjna) aż bakłażan stanie się miękki.
  4.  
  5. Na talerzu ułóż grillowany plaster bakłażana, połóż na nim przekrojoną na pół kulkę mozzarelli, łyżkę mięsnego sosu, następnie drugą połowę kulki i przykryj całość drugim plastrem bakłażana. Powtarzaj to aż do wyczerpania składników.

 

Smacznego ;)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz