środa, 27 listopada 2013

Lasagne - najlepszy przepis we wszechświecie!


Chciałabym zaprezentować i przedstawić najlepszy przepis na lasagne ever (nie wiem czy można spolszczyc tę nazwę ;) Otóż zdarzyło mi się już wiele razy popełnić to danie, ale gdy już trafiłam na przepis poniżej (w książce Gino D’Acampo) wcześniejsze przestały istnieć. Mój Ukochany spałaszował i zabrał jeszcze potężną porcję na wynos (to nie tak, że mu kazałam ;P). Jest przepyszna wierzcie mi na słowo i ręczę za nią moim małym paluniem. Pesto ze świeżej bazylii rozpuszczone w sosie beszamelowym jest po prostu fantastico!
 
 
 

Składniki na 6-8 porcji
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 duża marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego (może być nawet za dyszkę, oby nie z kartonu)
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 12 płatów makaronu do lazanii (włóż je na 4min do wrzątku, aby zmiękły)
  • 50g zimnego masła, pociętego w kostkę o boku 1cm
  • sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 1litr zimnego mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g startego parmezanu (ewentualnie innego żółtego)

Pesto (leniuchom proponuję kupić słoik w sklepie, choć naprawdę warto jest zrobić je samodzielnie)

  • 40g świeżych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 30g pinioli
  • 120 ml oliwy extra virgin
  • 20 g startego parmezanu


1. Nagrzej piekarnik do temperatury 160-180st

2. Włóż bazylię, czosnek i piniole do pojemnika robota kuchennego. Wlej oliwę i miksuj około 10sekund, aż powstanie jednolita papka. Przełóż ją do miski i wymieszaj z serem. Posól i odstaw.

3. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i smaż cebulę, marchew i seler przez 5minut na średnim ogniu. Dodaj mielone mięso i smaż przez kolejnych 5 minut, stale mieszając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Przypraw solą oraz pieprzem i podgrzewaj dalej przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, aby alkohol wyparował. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez godzinę, aż otrzymasz pożywny i gęsty sos. Co pewien czas zamieszaj. Po 30 minutach sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Naprawdę warto jest poczekać, sos nabiera głębi i jest niesamowity.

5. Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Rozprowadź je z mąką i podgrzewaj przez minutę, aż lekko zbrązowieje. Wymieszaj trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem oraz dodaj połowę sera i dostaw na bok, aby sos nieco ostygł.

6. Rozprowadź ¼ sosu beszamelowego w głębokim naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30x25cm i ułóż na nim 4 płaty lazanii, przykrawając je w razie potrzeby. Nałóż na nie połowę sosu mięsnego i przykryj 1/3 pozostałej części beszamelu.

7. Połóż na wierzchu kolejne 4 płaty lazanii i przykryj resztą sosu mięsnego. Rozprowadź na wierzchu połowę pozostałego sosu beszamelowego. Dodaj ostatnią warstwę płatów lazanii i delikatnie rozprowadź na wierzchu resztą beszamelu oraz całą przygotowaną porcję Pesto całkowicie przykrywając płaty lazanii. Posyp resztą sera i porozrzucaj na powierzchni kawałeczki masła. Przypraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

8. Piecz lazanię na dolnej półce piekarnika przez 30minut, a potem przenieś na poziom środkowy i zwiększ temperaturę do 180-200 stopni. Zapiekaj ją jeszcze 15minut, aż się przyrumieni i stanie się chrupka.

9. Wyjmij lazanię z piekarnika i odstaw na 10 minut. Łatwiej ją będzie pokroić i podawać, gdy jej warstwy złączą się ze sobą.

 

Bon appetit! <3

Brak komentarzy

Prześlij komentarz