Chciałabym
zaprezentować i przedstawić najlepszy przepis na lasagne ever (nie wiem czy
można spolszczyc tę nazwę ;) Otóż zdarzyło mi się już wiele razy popełnić to
danie, ale gdy już trafiłam na przepis poniżej (w książce Gino D’Acampo)
wcześniejsze przestały istnieć. Mój Ukochany spałaszował i zabrał jeszcze
potężną porcję na wynos (to nie tak, że mu kazałam ;P). Jest przepyszna wierzcie mi
na słowo i ręczę za nią moim małym paluniem. Pesto ze świeżej bazylii rozpuszczone w sosie
beszamelowym jest po prostu fantastico!
Składniki
na 6-8 porcji
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 duża marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
- 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 500g mielonej wołowiny
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego (może być nawet za dyszkę, oby nie z kartonu)
- 700 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 12 płatów makaronu do lazanii (włóż je na 4min do wrzątku, aby zmiękły)
- 50g zimnego masła, pociętego w kostkę o boku 1cm
- sól i pieprz do smaku
Sos
beszamelowy
- 100g masła
- 100g mąki
- 1litr zimnego mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100g startego parmezanu (ewentualnie innego żółtego)
Pesto
(leniuchom proponuję kupić słoik w sklepie, choć naprawdę warto jest zrobić je
samodzielnie)
- 40g świeżych listków bazylii
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 30g pinioli
- 120 ml oliwy extra virgin
- 20 g startego parmezanu
1.
Nagrzej piekarnik do temperatury 160-180st
2.
Włóż bazylię, czosnek i piniole do pojemnika robota kuchennego. Wlej oliwę i
miksuj około 10sekund, aż powstanie jednolita papka. Przełóż ją do miski i
wymieszaj z serem. Posól i odstaw.
3.
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i smaż cebulę, marchew i seler przez 5minut na
średnim ogniu. Dodaj mielone mięso i smaż przez kolejnych 5 minut, stale
mieszając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Przypraw solą oraz pieprzem
i podgrzewaj dalej przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4.
Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, aby alkohol wyparował. Dodaj przecier
i koncentrat pomidorowy, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez godzinę,
aż otrzymasz pożywny i gęsty sos. Co pewien czas zamieszaj. Po 30 minutach
sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Naprawdę warto jest poczekać, sos nabiera
głębi i jest niesamowity.
5.
Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu.
Rozprowadź je z mąką i podgrzewaj przez minutę, aż lekko zbrązowieje. Wymieszaj
trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez
10 minut, stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dopraw gałką muszkatołową, solą
oraz pieprzem oraz dodaj połowę sera i dostaw na bok, aby sos nieco ostygł.
6.
Rozprowadź ¼ sosu beszamelowego w głębokim naczyniu żaroodpornym o wymiarach
30x25cm i ułóż na nim 4 płaty lazanii, przykrawając je w razie potrzeby. Nałóż
na nie połowę sosu mięsnego i przykryj 1/3 pozostałej części beszamelu.
7.
Połóż na wierzchu kolejne 4 płaty lazanii i przykryj resztą sosu mięsnego.
Rozprowadź na wierzchu połowę pozostałego sosu beszamelowego. Dodaj ostatnią warstwę
płatów lazanii i delikatnie rozprowadź na wierzchu resztą beszamelu oraz całą
przygotowaną porcję Pesto całkowicie przykrywając płaty lazanii. Posyp resztą
sera i porozrzucaj na powierzchni kawałeczki masła. Przypraw całość świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
8.
Piecz lazanię na dolnej półce piekarnika przez 30minut, a potem przenieś na
poziom środkowy i zwiększ temperaturę do 180-200 stopni. Zapiekaj ją jeszcze
15minut, aż się przyrumieni i stanie się chrupka.
9.
Wyjmij lazanię z piekarnika i odstaw na 10 minut. Łatwiej ją będzie pokroić i podawać,
gdy jej warstwy złączą się ze sobą.
Bon
appetit! <3
Brak komentarzy
Prześlij komentarz