sobota, 13 grudnia 2014

Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym

 Pysznie szybkie i proste ciasto. Kruche pachnie cytryną, co idealnie współgra z kwaskowatym aromatem jabłek. Ot tak na deser po obiedzie, na kolację do mleka lub do gorącej herbaty z pomarańczą i goździkami.

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 130g masła
  • 2łyżki cukru + opakowanie cukru  z prawdziwa wanilią
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Nadzienie:
  • 800g kwaskowatych jabłek
  • 150g śmietany 18%
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, skórkę, na tarce jarzynowej ścieramy zimne masło. Rozcieramy w palcach łącząc wszystkie składniki w kulę, zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na co najmniej 30 minut.

Obrane jabłka kroimy w nieduże cząstki. Śmietanę mieszamy z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Schłodzone ciasto układamy między dwoma sporymi kawałkami folii do żywności i rozwałkowujemy na placek i średnicy 30cm. Przekładamy do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20minut w temperaturze 180stopni. Podpiekamy je za lekko złocisty kolor.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim ciasno jabłka, a następnie zalewamy sosem śmietankoym. Pieczemy 50minut w 180 stopniach.











Smacznego!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz