Pysznie szybkie i proste ciasto. Kruche pachnie cytryną, co idealnie współgra z kwaskowatym aromatem jabłek. Ot tak na deser po obiedzie, na kolację do mleka lub do gorącej herbaty z pomarańczą i goździkami.
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 130g masła
- 2łyżki cukru + opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Nadzienie:
- 800g kwaskowatych jabłek
- 150g śmietany 18%
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, skórkę, na tarce jarzynowej ścieramy zimne masło. Rozcieramy w palcach łącząc wszystkie składniki w kulę, zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Obrane jabłka kroimy w nieduże cząstki. Śmietanę mieszamy z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Schłodzone ciasto układamy między dwoma sporymi kawałkami folii do żywności i rozwałkowujemy na placek i średnicy 30cm. Przekładamy do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20minut w temperaturze 180stopni. Podpiekamy je za lekko złocisty kolor.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim ciasno jabłka, a następnie zalewamy sosem śmietankoym. Pieczemy 50minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz