sobota, 22 listopada 2014

Pianka jogurtowa na spodzie z Oreo z malinową galaretką

 Przepysznie lekkie, rozpływające się w ustach ciasto. Jest mało słodkie i dzięki temu wspaniale komponuje się ze słodkim spodem z ciasteczek Oreo. W okresie letnim możemy dodać świeże maliny, a zimą poratujmy się mrożonymi.

 
 
Składniki

Spód:
2 opakowania ciasteczek Oreo po 175g
100g rozpuszczonego masła

Pianka jogurtowa
500ml zimnej śmietanki 30 lub 36% (ja używam Piątnicy 30%)
1000g jogurtu greckiego
7łyżek cukru pudru
8 łyżek żelatyny w proszku
1/2 szklanki ciepłej lecz nie gorącej wody

Góra
300g mrożonych malin (rozpuszczonych, najlepiej wyjąć je 3h wcześniej do miseczki)
1 galaretka malinowa lub z owoców leśnych
2 łyżki żelatyny

Mielimy ciasteczka w malakserze w drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku ok 25 cm wykładamy folią spożywczą bądź aluminiową. Przy użyciu łyżki ugniatamy powstałą czekoladową masę na spodzie formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pianki jogurtowej.

W małej miseczce rozrabiamy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się granulek. Woda nie może być gorąca, gdyż żelatyna traci swoje właściwości we wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. 

Mikserem ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce jogurtu (nadal miksując, na średnich obrotach) i cukru pudru. Do miseczki z żelatyną dodajemy 3 łyżki powstałej masy jogurtowej. Mieszamy dokładnie i dodajemy cienką strużką do reszty masy (nie wyłączając miksera). Pamiętajmy, by żelatyna nie była ciepła, ponieważ zwiększy się ryzyko zważenia masy.

Wlewamy masę na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej jest zostawić na całą noc, ale wg mnie wystarczy 2-3 godziny.

Podczas gdy pianka tężeje możemy przygotować galaretkę. Rozpuszczamy ją w 2 szklankach wody (razem z żelatyną)  i dodajemy maliny.

Gdy pianka będzie już gotowa wylewamy na nią tężejącą galaretkę z malinami i schładzamy 2 godziny.

Proponuję kroić ciasto mokrym nożem.

                                                                                                                                   Smacznego :)




2 komentarze: