niedziela, 16 listopada 2014

Zupa "Two Beans Corn Chilli"

Zupa, która kompletnie oczarowała mojego Mężusia. Ostatnio byliśmy w restauracji "Jeff's" i tam właśnie zaserwowali nam ten smakołyk. Zupa jest bardzo sycąca, gęsta, ostra i przepysznie współgra z pokaźną ilością przypraw, które opanowują nasze kubki smakowe. Stanowi oddzielne danie, nie radzę robić drugiego, bo to nie jest taka zwykła zupina. To zupa dla prawdziwych drwali ;P Polecam na obiad, kolację, a później do pracy w pudełko (jeśli coś zostanie). 
 

Składniki
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 koncentrat pomidorowy 200g
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 papryczki chilli bez pestek pokrojone w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • mix przypraw po łyżeczce :  kolendra, gorczyca i kumin rzymski zmielone w moździerzu, oregano, estragon
  1. Cebulę razem z 2 ząbkami czosnku kroimy w talarki i delikatnie podsmażamy na patelni,. Odstawiamy na talerz. Następnie podsmażamy oddzielnie mięso.
  2.  Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki oraz 2 pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystko zalewamy 3 szklankami wody i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez 45 minut, aż wszystkie smaki połączą się i zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą bułką, a w wersji extra nawet z ryżem.
Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz