niedziela, 29 marca 2015

Tarta z ricottą, jabłkami i gruszką.

Macie chęć na coś słodkiego i bystrego w przygotowaniu? Macie czasami ochotę na sernik i szarlotkę jednocześnie? Bo ja tak tam ;) Nic prostszego. Zachęcam Was do spróbowana przepisu na ten obłędny deser.


 Składniki na kruche ciasto :
  • 150g mąki
  • 80g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g wody
  • 70g cukru

Nadzienie:
  • 1gruszka i 4 kwaśne jabłka starte na tarce na plastry
  • 250g ricotty 
  • 100g mascarpone
  • 4łyżki cukru
  • 1jajko
  • 1łyżka mąki
  • 30g miękkiego masła
  • 30g posiekanych orzechów (laskowych bądź brazylijskich)

  1. Nastawiamy piekarnik na 180stopni.
  2. Składniki na kruche ciasto łączymy w misce i szybko zagniatamy. Kruche nie lubi długiego wyrabiania. Powstałą kulę zawijamy w sreberko i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  3. W miseczce łączymy ricottę i mascarpone. Dodajemy cukier, jajko, mąkę i masło. Odstawiamy na bok.
  4. Wysmarowaną masłem formę na tartę wykładamy schłodzonym ciastem pozostawiając wysokie ranty po bokach. Pieczemy 15minut.
  5. W blenderze rozdrabniamy orzechy.
  6. Ścieramy jabłka i gruszkę.
  7. Na podpieczony spód rozsypujemy orzechy, nakładamy masę serową i mieszankę z owoców. Możemy posypać cukrem i cynamonem.
  8. Pieczemy kolejne 20minut.
Smacznego! 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz