niedziela, 26 kwietnia 2015

CIasteczka owsiane

Coś dla prawdziwych łasuchów. Dbając o zdrowe odżywianie często miewamy chwile gdy po prostu dopada nas chęć na coś słodkiego. Podam Wam małą alternatywę na słodkości w wersji fit. Można zabrać je ze sobą do pracy, zjeść w połączeniu z jogurtem na śniadanie/kolację lub ot tak saute. Pełnowartościowa przekąska, sycąca i łatwa w przygotowaniu.


Składniki:
  • 0,5szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • 2łyżki sezamu
  • 2łyżki płatków migdałowych
  • 5łyżek otrębów (owsianych lub żytnich) zmielonych w blenderze na mączkę
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 4łyżki oleju kokosowego
  • 5suszinych fig, pokrojonych w małą kosteczkę
  • łyżka nasion chia (opcjonalnie)
  • 1łyżka miodu 
  • 1jajko

Płatki, sezam, migdały, wiórki wymieszaj w misce.
Dodaj figi. W rondelku rozpuść olej. Wlej go do mieszanki.
Dodaj rozkłócone jajko, miód i otręby.
Połącz wszystkie składniki i odstaw na kilka minut.
Zagnieć, jeśli będzie się kleić - dodaj więcej otrębów.
Formuj małe kulki i spłaszcz je na talarki.
Wyłóż je na blaszce do pieczenia.

Prawda, ze to dziecinnie proste?

Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz