Nie można nie wykorzystać tego zacnego, sezonowego cuda jakim niewątpliwie są szparagi. Dziś serwuję świetną i zaskakująco prostą tartę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. Aż na usta cisną mi się słowa: uczmy się przygotowywać szparagi....tak szybko odchodzą..
Spód:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 kostki masła
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki wody
Nadzienie:
- zgnieciony ząbek czosnku mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek
- kostka sera cheddar
- 1 kulka sera mozzarella
- pęczek szparagów
- szczypta grubo zmielonego kolorowego pieprzu
Mąkę mieszamy z solą. Ścieramy do niej masło na tarce jarzynowej. Rozcieramy w dłoniach. W szklance mieszamy jogurt i wodę. Wlewamy do ciasta. Zagniatamy przez krótką chwilę, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ją rozwałkowanym ciastem. Zapiekamy w temperaturze 200stopni 15minut na blado-złoty kolor.
W tym czasie robimy wypełnienie. Ścieramy na tarce sery i łączymy je ze sobą. Umyte szparagi pozbawiany zdrewniałych końcówek (po przegięciu same łamią się w odpowiednim miejscu).
Na podpieczony spód wykładamy ser i pojedyncze szparagowe różdżki. Polewamy czosnkową oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem. Pieczemy kolejne 20minut. Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz