poniedziałek, 1 czerwca 2015

Szparagowa tarta

Nie można nie wykorzystać tego zacnego, sezonowego cuda jakim niewątpliwie są szparagi. Dziś serwuję świetną i zaskakująco prostą tartę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. Aż na usta cisną mi się słowa: uczmy się przygotowywać szparagi....tak szybko odchodzą..

 Spód:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki wody

Nadzienie:
  • zgnieciony ząbek czosnku mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek 
  • kostka sera cheddar
  • 1 kulka sera mozzarella
  • pęczek szparagów
  • szczypta grubo zmielonego kolorowego pieprzu

Mąkę mieszamy z solą. Ścieramy do niej masło na tarce jarzynowej. Rozcieramy w dłoniach. W szklance mieszamy jogurt i wodę. Wlewamy do ciasta. Zagniatamy przez krótką chwilę, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ją rozwałkowanym ciastem. Zapiekamy w temperaturze 200stopni 15minut na blado-złoty kolor.
W tym czasie robimy wypełnienie. Ścieramy na tarce sery i łączymy je ze sobą. Umyte szparagi pozbawiany zdrewniałych końcówek (po przegięciu same łamią się w odpowiednim miejscu).
Na podpieczony spód wykładamy ser i pojedyncze szparagowe różdżki. Polewamy czosnkową oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem. Pieczemy kolejne 20minut. Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz