poniedziałek, 15 czerwca 2015

Pasztet warzywny

Rozpoczynamy na dobre sezon warzywny. Dziś przyszła pora na pasztet. Pachnący warzywami, sycący. Spokojnie możemy dodać ulubioną kompozycję ziół. W wersji wegańskiej zastąpcie jajka zmielonym siemieniem lnianym (5łyżek). Powinno Wam to solidnie skleić pasztet. Idealny na chrupkie pieczywo na śniadanie, lunch do pracy czy kolację. Smaczne i bardzo zdrowe danie.


Składniki:
  • 4 małe obrane cukinie (1,2kg przed zważeniem)
  • 300g marchewek
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 1 mała cebula 
  • 3ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 4jajka
  • tymianek i oregano (najlepiej gdy są świeże, ale mogą być również suszone)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2łyżeczk soli
  • 3 łyżki bułki tartej bez glutenu (jeśli wolicie może być jej tradycyjna wersja)

  1. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. 
  2. Cukinie, marchewki, cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
  3. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, posiekane zioła (natka, tymianek i oregano). Łączymy to jeszcze z jajkami i mieszamy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wykładamy do formy keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 1godzinę.
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz