Nie ukrywam, że jest to grzeszne ciasto. Przepysznie słodki spód, miękkie banany, budyń domowej produkcji i strzelające pod podniebieniem borówki. Znakomite połączenie. Przekonajcie się sami.
- 2banany
- 250g borówek
- 370g ciastek Oreo
- 100g rozpuszczonego masła
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- łyżka masła
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- Wstawiamy mleko na średni gaz. W miseczce łączymy cukier, żółtka i mąkę. Gdy mleko będzie już gorące zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miski. Mieszamy rózgą aż do momentu powstania gęstego budyniu. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (by uniknąć pojawienia się "kożucha") i studzimy.
- Rozdrabniamy ciasteczka i mieszamy je z roztopionym masłem. Powstałą, gęstą masą wylepiamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki.
- Gdy budyń będzie już chłodny, wyjmujemy formę i wykładamy 2 pokrojonymi w talarki bananami. Przykrywamy budyniem i posypujemy borówkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz