Ciasto, które smakowało mojemu Mężowi, aż do momentu gdy powiedziałam mu, że jest z burakami. Nie znosi ich. Ku mej uciesze musiałam zjeść je do końca SAMA! Ssasasasasaaaa...
Przepis pochodzi z zacnej książki "Jadłonomia". Pozycja obowiązkowa dla osób, które kochają się w warzywno-owocowej kuchni.
- 1szkl mleka roślinnego
- 1łyżka octu jabłkowego
- 1łyżka mielonego siemienia lnianego+3łyżki ciepłej wody
- 3/4 szkl brązowego cukru
- 1/2 szkl puree z buraka*
- 1/4 szkl oleju
- 1łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4szkl mąki pszennej
- 1/2szkl mąki pszennej razowej
- 1/2szkl kakao
- 3łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g gorzkiej czekolady
- 1/2 szkl mleka kokosowego
- 1łyżeczka kawy zbożowej
- Do miski wlewamy mleko i ocet. Siemię zalewamy wodą. W oddzielnej miseczce mieszamy wszystkie suche składniki lecz bez cukru.
- Napęczniałe siemię wrzucamy do mleka dodajemy cukier wraz z mokrymi składnikami i miksujemy ok 4minuty. Wsypujemy powoli suchą mieszankę, cały czas mieszając na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 45minut w rozgrzanym piekarniku do 180stopni.
- W rondelku (na średnim ogniu) łączymy mleko, czekoladę o kawę. Studzimy i polewamy ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz