Prościej już się nie da. Znikoma ilość składników i krótki cas przygotowania. Wykorzystajmy sezon na borówki, czereśnie, maliny, jeżyny, agrest...wszelkiej maści owoce, które dostępne są latem. Ciasto nie jest słodkie, całą słodycz zawiera spód z wyjątkowych ciasteczek.
- 400g ciasteczek owsianych (użyłam z sezamem firmy Tago)
- 100g rozpuszczonego masła
- 880g jogurtu greckiego (Bakoma)
- 70g żelatyny deserowej
- Sezonowe owoce wedle uznania, wykorzystałam 300g czereśni i 250g borówek.
- Rozdrabniamy ciasteczka w blenderze, łączymy je z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas wykonania masy.
- Do miski wlewamy dwa jogurty Bakoma 2x440g. Do szklanki wlewamy 100ml gorącej lecz nie wrzącej wody. Wsypujemy do niej żelatynę i mieszamy widelcem aż do rozpuszczenia. Dodajemy do szklanki 4łyżki jogurtu (z miski) i mieszamy do dokładnego połączenia, bez grudek (robi się to po to, żeby później nie zważył się jogurt tj nie doznał "szoku" w kontakcie z samą żelatyną). Odstawiamy.
- Włączamy mikser i "rozbijamy" na małych obrotach jogurt w misce. Po 10sekundach dodajemy w odstępie 5sekund po łyżce mikstury ze szklanki. Miksujemy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy.
- Następnie wyjmujemy formę, która jest już wyłożona rozkruszonymi ciasteczkami i wykładamy na nią czereśnie. Wylewamy na nie masę jogurtową z miski i rozsypujemy po wierzchu borówki.
- Możemy jeszcze posmarować wierzch tężejącą galaretką.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz