niedziela, 30 sierpnia 2015

Chińczyk po mojemu

 Dziś w menu Chińczyk -i nie taki znowu pospolity. Z dużą ilością sezonowych warzyw i pyszną wołowiną. Danie porwie serca każdego miłośnika zmysłowych dla podniebienia dań.

 Składniki:
  • 3ząbki czosnku
  • imbir, 7cm kawałek
  • 1 papryczka chilli
  • 150g fasolki szparagowej
  • 1 papryka
  • 1 por
  • 150g kiełków fasoli mung
  • 580g wołowego (może być z udźca)
  • 4 brązowe pieczarki
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 125g makaronu Chow Mein
  • 2łyżki oleju sezamowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Sos słodko-kwaśny
  •   4łyżki octu ryżowego
  •   4łyżki wody
  •   6łyżek sosu sojowego
  •   4łyżki cukru
  1. Wstawiamy wodę w małym garnku, będzie nam potrzebna by zblanszować fasolkę. którą kroimy na pół. 
  2. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Kroimy w słupki paprykę, pora i marchewki. Pieczarki kroimy w plasterki. 
  3. Wrzucamy fasolkę na gorącą wodę i gotujemy ją 15 minut.
  4. Mięso kroimy w dość cienkie paski. Solimy i pieprzymy.
  5. Wstawiamy wodę w czajniku, będzie nam niezbędna do przygotowania makaronu.
  6. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i przysmażamy mięso (3 minuty). Wykładamy na talerz. 
  7. Do metalowej miski wkładamy makaron i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut i odcedzamy.
  8. Następnie na patelni lądują rozgniecione 3 ząbki czosnku, starty na tarce imbir i pokrojona w drobną kosteczkę papryczka. Po 3 minutach wrzucamy najtwardsze warzywa: marchewkę, paprykę i ugotowaną fasolkę. Po 8 minutach dorzucamy pieczarki i pora, a po kolejnych 4 minutach dodajemy mięso. Wszystkie składniki łączymy 2 minuty na średnim gazie, mieszając. Zmniejszamy ogień. Dodajemy makaron.
  9. W szklance mieszamy składniki na sos. Wlewamy go do warzyw. 
  10. Całość posypujemy jeszcze kiełkami, posiekanym szczypiorkiem i 2 łyżkami oleju sezamowego. Jeśli lubimy "na ostro" możemy wcisnąć jeszcze 1 ząbek czosnku i delikatni oprószyć pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz