Szybka i bardzo prosta tarta. Romanesco pięknie zdobi całe danie i nadaje mu uroku. Odpowiednie na obiad jak i na kolację we dwoje. Kalafior jest idealnie chrupki i słodki.
Ciasto kruche:- 240 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 całe jajko
- 1 kalafior Romanesco
- 200ml śmietany 10%
- 3jajka
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 2 łyżeczki posiekanej natki i bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy 1 łyżkę.
- Mąkę wsypujemy do miski. Na tarce jarzynowej ścieramy do niej masło. Rozcieramy w palcach. Dodajemy sól, jajko i szybko zagniatamy w kulę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut.
- Rozdzielamy kalafior na różyczki. Gotujemy go 8 minut we wrzątku. Odcedzamy.
- Nastawiamy piekarnik na 200stopni.
- Smarujemy masłem naszą formę na tartę. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w okrąg. Wykładamy je na formę i zapiekamy 20minut.
- W osobnej misce wlewamy śmietanę, jaja, sól i pieprz. Blendujemy 1 minutę. Dodajemy zioła.
- Wlewamy na podpieczony spód i wykładamy na wierzchu różyczki kalafiora.
- Pieczemy 15 minut do zrumienienia się farszu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz