środa, 2 września 2015

Tarta z kalafiorem Romanesco

Szybka i bardzo prosta tarta. Romanesco pięknie zdobi całe danie i nadaje mu uroku. Odpowiednie na obiad jak i na kolację we dwoje. Kalafior jest idealnie chrupki i słodki.

Ciasto kruche:
  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 całe jajko
Nadzienie:
  • 1 kalafior Romanesco
  • 200ml śmietany 10%
  • 3jajka
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki i bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy 1 łyżkę. 
  2. Mąkę wsypujemy do miski. Na tarce jarzynowej ścieramy do niej masło. Rozcieramy w palcach.  Dodajemy sól, jajko i szybko zagniatamy w kulę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut.
  3. Rozdzielamy kalafior na różyczki. Gotujemy go 8 minut we wrzątku. Odcedzamy.
  4. Nastawiamy piekarnik na 200stopni.
  5. Smarujemy masłem naszą formę na tartę. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto w okrąg. Wykładamy je na formę i zapiekamy 20minut.
  6. W osobnej misce wlewamy śmietanę, jaja, sól i pieprz. Blendujemy 1 minutę. Dodajemy zioła.
  7. Wlewamy na podpieczony spód i wykładamy na wierzchu różyczki kalafiora.
  8. Pieczemy 15 minut do zrumienienia się farszu.  
 Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz