Sezon na dynię w pełni. Powinniśmy maksymalnie wykorzystać tej okres w roku na zupy, ciasta i gulasze z tym jakże drogocennym warzywem. Jedzmy sezonowo, a zimą korzystajmy z dobrodziejstw zamkniętych przez nas w słoikach.
Składniki:
- 1kg dyni (obranej, pozbawionej gniazd nasiennych, oraz pokrojonej w grubą kostkę)
- 3 marchewki (pokrojonej w cienkie talarki)
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 200g boczniaków
- 1/2 krzaczka świeżego tymianku
- 600g piersi indyka
- 3 łyżki masła
- 700ml bulionu warzywnego
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Wrzucamy dynię i posiekane 2 łyżki tymianku. Smażymy 4 minuty. Robimy to na dwie tury, ponieważ dyni jest dość sporo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Tak samo postępujemy z marchewką. Wrzucamy ją na patelnię, podsmażamy 4 minuty i łączymy z dynią.
- Następnie kroimy cebulę i papryczkę w drobną kostkę. Przekładamy ją na gorącą patelnię i ciągle mieszając przez 2 minuty doprowadzamy do miękkości.
- Łączymy z dynią i zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem 15minut.
- Kroimy indyka i boczniaki w podłużne paski i dodajemy je do gotujących się warzyw.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 20minut. Podajemy na gorąco.
mały backstage ;) |
Smacznego!
Magda! Gdzie w Soko kupujesz boczniaki?
OdpowiedzUsuń