niedziela, 13 września 2015

Dyniowy gulasz z indykiem

Sezon na dynię w pełni. Powinniśmy maksymalnie wykorzystać tej okres w roku na zupy, ciasta i gulasze z tym jakże drogocennym warzywem. Jedzmy sezonowo, a zimą korzystajmy z dobrodziejstw zamkniętych przez nas w słoikach.


Składniki:
  • 1kg dyni (obranej, pozbawionej gniazd nasiennych, oraz pokrojonej w grubą kostkę)
  • 3 marchewki (pokrojonej w cienkie talarki)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 200g boczniaków
  • 1/2 krzaczka świeżego tymianku 
  • 600g piersi indyka
  • 3 łyżki masła
  • 700ml bulionu warzywnego
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  1. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Wrzucamy dynię i posiekane 2 łyżki tymianku. Smażymy 4 minuty. Robimy to na dwie tury, ponieważ dyni jest dość sporo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Tak samo postępujemy z marchewką. Wrzucamy ją na patelnię, podsmażamy 4 minuty i łączymy z dynią.
  2. Następnie kroimy cebulę i papryczkę w drobną kostkę. Przekładamy ją na gorącą patelnię i ciągle mieszając przez 2 minuty doprowadzamy do miękkości. 
  3. Łączymy z dynią i zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem 15minut. 
  4. Kroimy indyka i boczniaki w podłużne paski i dodajemy je do gotujących się warzyw. 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 20minut. Podajemy na gorąco.
mały backstage ;)

Smacznego!

1 komentarz: