niedziela, 18 czerwca 2017

Chołojec - chłodnik ze świeżych warzyw

Gdyby ktoś zapytał mnie jaka potrawa kojarzy mi się najbardziej z letnim dzieciństwem - bez zająknięcia powiedziałabym CHOŁOJEC! Koniecznie w towarzystwie sadzonego jajka i ziemniaków z koperkiem. O tak, chłodzący i orzeźwiający napój Bogów ;) Zapraszam po przepis.

Składniki:
10 małych ogórków gruntowych
7 rzodkiewek
pęczek szczypioru
pęczek kopru
4 łyżki octu
2 łyżeczki soli
1,5 zimnej wody
400ml śmietany 12%
6 kostek lodu

  1. Rzodkiewki o ogórki kroimy w cienkie pół-księżyce. Szczypiorek i koperek drobno siekamy.
  2. W osobnej misce umieszczamy szczypior i zasypujemy go solą na 10 minut, aby zmiękł. Po upływie tego czasu dodajemy rzodkiewki, ogórki oraz koper. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy dokładnie za pomocą rózgi wodę ze śmietaną. Zalewamy wodą i dodajemy kostki lodu i łączymy z warzywami. 


Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz