poniedziałek, 12 czerwca 2017

Makaron razowy ze szparagami i bazyliowym pesto

Zabrakło mi dziś czasu na slow food, także przygotowałam dziś zdrowy fast food ;) Jest pysznie bazyliowy z lekką nutką czosnku. Śmietanka doskonale harmonizuje intensywny aromat pesto i danie staje się wyważone. Jedna dokładka to za mało!

Składniki: 
-opakowanie makaronu pełnoziarnistego
-400g filetu z indyka
-pęczek zielonych szparagów
-200ml śmietanki jogurtowej 10%
-pesto - całe z poniższego przepisu
-pół szklanki wody z gotującego się makaronu

Pesto:
-80g twardego, żółtego sera
-40g orzechów nerkowca
-listki z małej doniczki bazylii - wszystkie
-1/2 łyżeczki soli
-2ząbki czosnku
-120ml oliwy z oliwek
W misie blendera umieszczamy ser. Mielimy na proszek. Dodajemy pozostałe składniki i blenderujemy przez minutę. Ostawiamy.

  1. Myjemy szparagi i łamiemy je na twardych końcach (wyrzucamy je - albo zachowujemy do ugotowania w najbliższym czasie bulionu do innego dania ;) )
  2. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Jeśli gotujemy go 11 minut to w 9 minucie gotowania wkładamy szparagi i gotujemy je razem z makaronem. Odcedzamy i wybieramy szparagi. Kroimy je w 4cm kawałki.
  3. Indyka kroimy w małą kostkę.
  4. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy indyka. Mieszamy około 2 min. do momentu aż stanie się biały. Dodajemy 1/2 pesto. Pozostałą część łączymy ze śmietanką oraz wodą z makaronu w blenderze, żeby zapobiec zważeniu się śmietany.
  5. Wrzucamy na patelnię wszystkie składniki (bez makaronu) i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Około 4 min.
  6. Powstałym sosem polewamy makaron i zajadamy!
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz