niedziela, 18 czerwca 2017

Ciast drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Sezon na truskawki i rabarbar w pełni, także trzeba korzystać, bo tak smakują tylko raz w roku. Zapraszam po przepis na pysznie puchate ciasto drożdżowe!




Składniki:
  • 300g rabarbaru
  • 400g truskawek
  • 1łyżka cukru
Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 3 jaja
  • 80gcukru
  • 500g mąki pszennej
  • 100g roztopionego ciepłego (nie gorącego!)  masła
Kruszonka:
  • 30g cukru
  • 100g mąki
  • 60g zimnego masła
  1. Przygotowujemy kruszonkę: za pomocą tarki ścieramy masło, zasypujemy mąką oraz cukrem. Przecieramy przez palce do uzyskania gładkiej kuli. Odstawiamy do lodówki.
  2. Myjemy truskawki i rabarbar. Kroimy go w 1cm kawałki, a truskawki dzielimy na pół.
  3. Do miski wlewamy 5 łyżek ciepłego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut aby zaczyn ruszył.
  4. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy około 15 minut ręcznie bądź 9 minut mikserem z hakiem bądź Thermomixem. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Najlepiej 1godzinę 20 minut pod ściereczką.
  5. Po wyrośnięciu przekładamy całe ciasto do formy wysłanej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut. Posypujemy owocami oraz przygotowaną wcześniej kruszonką.
  6. Pieczemy 35minut w 180 stopniach.

Przygotowanie ciasta za pomocą Thermomixa:
  1. Do naczynia  wlewamy mleko, drożdże, cukier oraz masło - tu nie musi być roztopione. Nastawiamy 3 minuty, 37 stopni, obrót 1. Zostawiamy na 5 minut.
  2. Dodajemy jaja, mąkę i wyrabiamy w trybie Interwał 7 minut. Zostawiamy w Thermomixie na godzinę.
  3. Po wyrośnięciu przekładamy całe ciasto do formy wysłanej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut.
  4. Przygotowujemy kruszonkę; do naczynia wkładamy wszystkie składniki: masło, mąkę i cukier. Nastawiamy na 30 sekund, obrót 5.
  5. Ciasto posypujemy owocami oraz przygotowaną kruszonką.
  6. Pieczemy 35minut w 180 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciasto jest boooooskie, mięciutkie puchatne pyyycha!!! Magda wspaniałe������
    Pozdrawiam Marta Mossakowska

    OdpowiedzUsuń