Domowy ketchup smakuje latem, ciepłymi i pachnącymi pomidorami. Jest gęsty i aromatyczny. Zróbmy chociaż kilka słoików na zimę, aby przypomnieć sobie o tej pięknej porze roku podczas zimowego posiłku.
Składniki:- 1,5 kg pomidorów (dojrzałych ze skórką, bez gniazd nasiennych)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 goździków
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 4 liście laurowe
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 5 płaskich łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Myjemy pomidory, kroimy je na ćwiartki, pozbawiamy nasion i ponownie kroimy je w drobniejszą kostkę. Odstawiamy.
- Rozdrabniamy cebulę. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem, wrzucamy cebulę i smażymy przez minutę.
- Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy co najmniej pół godziny do momentu aż powstanie gęsta pasta. Musimy go również mieszać co 10 minut, aby nie przywarł do dna naczynia.
- Gdy konsystencja stanie się tą pożądaną, wyjmujemy ziele angielskie i listki laurowe. Blendujemy na gładką pastę. Gotujemy, aż pojawią się bąbelki. Wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki 10 minut w gorącej wodzie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz