wtorek, 15 sierpnia 2017

Domowy ketchup

Domowy ketchup smakuje latem, ciepłymi i pachnącymi pomidorami. Jest gęsty i aromatyczny. Zróbmy chociaż kilka słoików na zimę, aby przypomnieć sobie o tej pięknej porze roku podczas zimowego posiłku.
Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (dojrzałych ze skórką, bez gniazd nasiennych)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 goździków
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  1. Myjemy pomidory, kroimy je na ćwiartki, pozbawiamy nasion i ponownie kroimy je w drobniejszą kostkę. Odstawiamy. 
  2. Rozdrabniamy cebulę. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem, wrzucamy cebulę i smażymy przez minutę. 
  3. Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy co najmniej pół godziny do momentu aż powstanie gęsta pasta. Musimy go również mieszać co 10 minut, aby nie przywarł do dna naczynia. 
  4. Gdy konsystencja stanie się tą pożądaną, wyjmujemy ziele angielskie i listki laurowe. Blendujemy na gładką pastę. Gotujemy, aż pojawią się bąbelki. Wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki 10 minut w gorącej wodzie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz