niedziela, 3 września 2017

Krokodylki - pikantne pikle na zimę

Dziś u mnie przepis na coś, czego jeszcze nie prezentowałam. Przepis z kategorii "przetwory". Słodko-pikantne chrupiące ogórasy sprawdzą się jako świetny dodatek na stół. Krokodylki - ponieważ pod wpływem temperatury zwijają się i przypominają przerażające gady ;) Przepyszne!

Składniki:
  • 2kg ogórków
  • 4 łyżki soli 
  • 1kg cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • przyprawa chili - 1/4 łyżki
  • 2 główki czosnku

  1. 2kg ogórków ze skórką  przekroić wzdłuż na pół i zasypać 4 łyżkami soli. Pozostawić na 6 godzin.
  2. Odcedzić, zalać 8 łyżkami gorącego oleju, posypać chili, dodać 2 główki czosnku pokrojonego na cieniutkie plasterki, 1kg cukru oraz 1,5 szklanki octu 10%. Odstawić na 12 godzin. 
  3. Po upływie tego czasu ogórki pojedynczo pakować do słoika. Samą pozostałą zalewę gotujemy 5 minut - do uzyskania wrzątku.
  4. Słoiki z ogórkami zalewamy powstałą zalewą. Zakręcamy.
  5. Pasteryzować w garnku (od zagotowania wody 10 minut).


Brak komentarzy

Prześlij komentarz