Składniki:
- 2kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1kg cukru
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- przyprawa chili - 1/4 łyżki
- 2 główki czosnku
- 2kg ogórków ze skórką przekroić wzdłuż na pół i zasypać 4 łyżkami soli. Pozostawić na 6 godzin.
- Odcedzić, zalać 8 łyżkami gorącego oleju, posypać chili, dodać 2 główki czosnku pokrojonego na cieniutkie plasterki, 1kg cukru oraz 1,5 szklanki octu 10%. Odstawić na 12 godzin.
- Po upływie tego czasu ogórki pojedynczo pakować do słoika. Samą pozostałą zalewę gotujemy 5 minut - do uzyskania wrzątku.
- Słoiki z ogórkami zalewamy powstałą zalewą. Zakręcamy.
- Pasteryzować w garnku (od zagotowania wody 10 minut).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz