Danie jednogarnkowe - niewymagające nakładu siły i czasu. Wystarczy niecała godzina i mamy pełny obiad. Pysznie kwaskowaty ze słodką nutą sos, otulający kurczaka i ryż. Idealny posiłek dla miłośników wschodnich smaków.
Składniki:
- 8/10 małych podudzi z kurczaka
- 2 duże czerwone papryki - pokrojone w drobną kostkę
- 1 mała papryczka chili - pokrojona w drobną kostkę
- 3 średnie cebule- pokrojone w drobną kostkę
- 4 marchewki- starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
- 4 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- olej - 3 łyżki
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 1/3 szklanki sosu sojowego (dokładnie roztrzep ją w sosie, aby pozbyć się grudek)
- 120ml octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 300g ryżu basmati
- 3 szklanki wody
Dodatki:
pęczek posiekanego szczypiorku / kilka gałązek kolendry
- Przyda się nam do tego dania naczynie żeliwne albo garnek z grubym dnem. Oczywiście wok też będzie w porządku.
- Przygotowujemy warzywa (paprykę, chili, cebulę, marchew, czosnek) wg powyższych wskazówek. Umieszczamy je w naczyniu, wcześniej rozgrzewając w nim olej. Dusimy 5 minut.
- Następnie dodajemy ketchup, mąkę zmieszaną z sosem sojowym, ocet jabłkowy oraz cukier. Mieszamy, wkładamy kurczaka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Mieszamy co 5 minut.
- Dodajemy ryż i zalewamy wodą, gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy twardośc ryżu - gdy jest zbyt twardy wystarczy pozostawić danie pod przykryciem kolejne 10 minut na wyłączonym już palniku.
- Podajemy ze szczypiorkiem lub kolendrą - wg gustu.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz