poniedziałek, 25 września 2017

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Danie jednogarnkowe - niewymagające nakładu siły i czasu. Wystarczy niecała godzina i mamy pełny obiad. Pysznie kwaskowaty ze słodką nutą sos, otulający kurczaka i ryż. Idealny posiłek dla miłośników wschodnich smaków.



Składniki:
  • 8/10 małych podudzi z kurczaka 
  • 2 duże czerwone papryki - pokrojone w drobną kostkę
  • 1 mała papryczka chili - pokrojona w drobną kostkę
  • 3 średnie cebule- pokrojone w drobną kostkę
  • 4 marchewki- starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
  • 4 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • olej - 3 łyżki
Sos:
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 1/3 szklanki sosu sojowego (dokładnie roztrzep ją w sosie, aby pozbyć się grudek)
  • 120ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
 Ponadto:
  • 300g ryżu basmati
  • 3 szklanki wody

Dodatki:
pęczek posiekanego szczypiorku / kilka gałązek kolendry

  1. Przyda się nam do tego dania naczynie żeliwne albo garnek z grubym dnem. Oczywiście wok też będzie w porządku.
  2. Przygotowujemy warzywa (paprykę, chili, cebulę, marchew, czosnek) wg powyższych wskazówek. Umieszczamy je w naczyniu, wcześniej rozgrzewając w nim olej. Dusimy 5 minut.
  3. Następnie dodajemy ketchup, mąkę zmieszaną z sosem sojowym, ocet jabłkowy oraz cukier. Mieszamy, wkładamy kurczaka i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Mieszamy co 5 minut.
  4. Dodajemy ryż i zalewamy wodą, gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy twardośc ryżu - gdy jest zbyt twardy wystarczy pozostawić danie pod przykryciem kolejne 10 minut na wyłączonym już palniku.
  5. Podajemy ze szczypiorkiem lub kolendrą - wg gustu.
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz