Ot tarta. Bardzo prosta tarta. Nie wierzę, że komuś może się nie udać. Ciasto jest chrupkie, zapiekane w towarzystwie ulubionych owoców. Niewymagające nakładu sił i czasu, jak i nadzwyczajnych umiejętności cukierniczych. Wypróbujcie koniecznie, dajcie znać i przede wszystkim wyślijcie mi fotkę ze swoim dziełem!
Składniki:- 135g serka kremowego Twój Smak
- 120g masła
- 175g mąki
- szczypta soli
- śliwki/jabłka/gruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (służy, by delikatnie zżelować wypływające soki podczas pieczenia)
- 2 łyżki cukru
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy dosłownie kilka sekund do uzyskania jednolitej zbitej konsystencji. Lepimy z niej kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30minut. Możemy również nie brudzić urządzenia i zagnieść ciasto ręcznie jak tradycyjne kruche.
- Śliwki dzielimy na ćwiartki, dodajemy do nich cukier i mąkę. Mieszamy, aby obtoczyć nimi owoce.
- Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy. Wycinamy kółka, układamy na środku owoce i podwijamy delikatnie brzegi, by uniknąć wypłynięcia soku. Możemy posypać je jeszcze cukrem, gdy wybraliśmy wyjątkowo kwaśne owoce np. maliny.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni 15 minut. Radzę również podejrzeć je już po 11 minutach, czy oby nie są już gotowe.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia miksującego, nastawiamy 10 sekund, obrót 5. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie wyżej :)
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz