Składniki na dużą, prostokątną blachę:
Spód:
- 2 opakowania ciasteczek owsianych Tago z sezamem
- 100g roztopionego masła
- 900ml jogurtu greckiego
- 600ml serka waniliowego (użyłam tych kwadratowych 150g, chyba z Siedlec)
- 2 opakowania żelatyny-fix w proszku
- 2 galaretki - truskawkowa i malinowa rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu
- sezonowe owoce - truskawki, czereśnie, maliny
- Rozrabiamy 2 galaretki z 4 szklankami wody, zostawiamy do ostygnięcia.
- Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą blendera lub Thermomixa na proszek. Dodajemy roztopione masło i łączymy. Powstałą masą wykładamy spód formy pokrytej wcześniej folią aluminiową lub spożywczą.
- Do misy miksera wlewamy jogurty i serki, miksujemy 30sekund. W szklance rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu żelatynę. Delikatnie studzimy. Aby uniknąć zważenia dodajemy do niej 4 łyżki białej masy. Łączymy ją w 3 turach z pozostałością. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Na masie układamy fantazyjny wzór z owoców ;) Zalewamy tężejącą, gęstą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
- I niech nas nie kusi dziubanie ciasta przez co najmniej 2 godziny! Cierpliwość się opłaca :)
Smacznego :)
Piękny, musiałam tylko wyguglować żelatyne-fix, nigdy nie korzystałam :)
OdpowiedzUsuń