poniedziałek, 4 lipca 2016

Letni sernik z owocami

 Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, choć jeszcze szybciej znika niż pojawia się na stole. Użyjcie dowolnych, ulubionych i oczywiście najlepiej sezonowych owoców. Do dzieła!

Składniki na dużą, prostokątną blachę:
 Spód:
  • 2 opakowania ciasteczek owsianych Tago z sezamem
  • 100g roztopionego masła
Masa:
  • 900ml jogurtu greckiego
  • 600ml serka waniliowego (użyłam tych kwadratowych 150g, chyba z Siedlec)
  • 2 opakowania żelatyny-fix w proszku
Góra:
  • 2 galaretki - truskawkowa i malinowa rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu
  • sezonowe owoce - truskawki, czereśnie, maliny
  1. Rozrabiamy 2 galaretki z 4 szklankami wody, zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą blendera lub Thermomixa na proszek. Dodajemy roztopione masło i łączymy. Powstałą masą wykładamy spód formy pokrytej wcześniej folią aluminiową lub spożywczą.
  3. Do misy miksera wlewamy jogurty i serki, miksujemy 30sekund. W szklance rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu żelatynę. Delikatnie studzimy. Aby uniknąć zważenia dodajemy do niej 4 łyżki białej masy. Łączymy ją w 3 turach z pozostałością. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  4. Na masie układamy fantazyjny wzór z owoców ;) Zalewamy tężejącą, gęstą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
  5. I niech nas nie kusi dziubanie ciasta przez co najmniej 2 godziny! Cierpliwość się opłaca :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Piękny, musiałam tylko wyguglować żelatyne-fix, nigdy nie korzystałam :)

    OdpowiedzUsuń