niedziela, 10 lipca 2016

Makaron pełnoziarnisty z indykiem, cieciorką i pomidorami

 Pomysł na naprawdę szybki obiad. Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Można rzec, że to prawie taki sos boloński w lżejszej wersji. Użyłam ojeju kokosowego. Sycące, pełnowartościowe danie. To lubię! Zdrowie i smak w pełnej krasie.


Składniki:
  • pół opakowania makaronu pełnoziarnistego około 300g
  • 300g mielonej piersi z indyka
  • 1 cebula - pokrojoną w kostkę
  • 2 ząbki czosnku - rozmiażdżone praską
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • pół puszki cieciorki
  • po łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  1. Wstawiamy osoloną wodę na makaron.
  2. Na patelnię z olejem kokosowym wrzucamy cebulę, delikatnie ją szklimy. Dodajemy czosnek i mięso. Obsmażamy. Łączymy z puszką pomidorów i wszystkimi przyprawami. Solą i pieprzem wedle uznania. Posypujemy cieciorką i wykładamy na ugotowany makaron.
  3. Proste, prawda?
Smacznego :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz