wtorek, 2 sierpnia 2016

Daktylowe serniczki na owsianym spodzie

 Serniczki to jeden z moich ulubionych słodkości. Są bardzo wygodne podczas przyjęć. Odchodzi nam krojenie ciasta (czego osobiście nie lubię). Najlepiej jest użyć kwaśnego dżemu, przyjemnie współgra ze słodkim spodem i neutralną serową masą. Mmmmm....



Składniki na 18 sztuk:
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych z sezamem
  • 70 g masła, roztopionego
  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • ulubiony dżem + owoce (u mnie był dżem jagodowy z borówkami)
 Nastawiamy piekarnik na 150stopni.
Rozdrabniamy ciasteczka tak bardzo by uzyskać konsystencję piasku. Łączymy je z roztopinym masłem. Powstałą masą wykładamy spód foremek.
W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, ekstrakt, jaja i syrop. Miksujemy około 3 minut. Sernik nie lubi napowietrzania.
Wykładamy masę serową na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 55 minut.
Po wyjęciu studzimy. Nakładamy warstwę konfitur i owoców. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Błagam cierpliwości! Warto, bo będą pyszne :)

Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz