Składniki na 18 sztuk:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych z sezamem
- 70 g masła, roztopionego
- 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250g mascarpone
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 4 łyżki syropu daktylowego
- ulubiony dżem + owoce (u mnie był dżem jagodowy z borówkami)
Rozdrabniamy ciasteczka tak bardzo by uzyskać konsystencję piasku. Łączymy je z roztopinym masłem. Powstałą masą wykładamy spód foremek.
W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone, ekstrakt, jaja i syrop. Miksujemy około 3 minut. Sernik nie lubi napowietrzania.
Wykładamy masę serową na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 55 minut.
Po wyjęciu studzimy. Nakładamy warstwę konfitur i owoców. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Błagam cierpliwości! Warto, bo będą pyszne :)
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz