To co z Mężem lubimy najbardziej. Dania jednogarnkowe (pieszczotliwie zwane przez niego papają), które są szybkie, mają dużo warzyw, mięsa, są pikantne i skąpane w pysznym sosie. I takie właśnie jest to dane. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni :)
Składniki
- 1 mała nieobrana cukinia pokrojona w cienkie słupki
- 1 mała papryka pokrojona w cienkie słupki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 krążki ananasa z puszki
- 1 puszka pędów bambusa
- 2 świeże papryczki chili
- 500g piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- olej kokosowy
- 2 łyżki sosu pomidorowego (jeśli nie macie, może być ketchup)
- 2vłyżki sosu rybnego
- 2vłyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do padania:
- makaron sojowy nitki lub ryż basmati
- Przygotowujemy wszystkie składniki, obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę - tak jak to napisałam w składnikach. Niech wszystko czeka na desce na swoją kolej.
- W szklance mieszamy również sos. Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy.
- Bulion również niech będzie wcześniej przygotowany.
- Gotujemy makaron lub ryż.
- Rozgrzewamy wok lub wysoką patelnię. Wlewamy olej.
- Wrzucamy czosnek, smażymy 1minutę. Dodajemy kurczaka, mieszamy aż stanie się biały.
- Dodajemy cukinię, paprykę, cebulę, papryczki, pędy bambusa, ananasa, kukurydzę. Smażymy 5 minut.
- Wlewamy bulion. Pozostawiamy na następne 3 minuty.
- Dodajemy szczypiorek.
- Wlewamy sos, mieszamy, gotujemy 2 minuty.
- Podajemy z makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz