niedziela, 7 sierpnia 2016

Kurczak w sosie słodko kwaśnym - Thai Food po mojemu

To co z Mężem lubimy najbardziej. Dania jednogarnkowe (pieszczotliwie zwane przez niego papają), które są szybkie, mają dużo warzyw, mięsa, są pikantne i skąpane w pysznym sosie. I takie właśnie jest to dane. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni :)

Składniki
  • 1 mała nieobrana cukinia pokrojona w cienkie słupki
  • 1 mała papryka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 świeże papryczki chili
  • 500g piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • olej kokosowy
Sos:
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (jeśli nie macie, może być ketchup) 
  • 2vłyżki sosu rybnego
  • 2vłyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Do padania:
  • makaron sojowy nitki lub ryż basmati
  1. Przygotowujemy wszystkie składniki, obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę - tak jak to napisałam w składnikach. Niech wszystko czeka na desce na swoją kolej.
  2. W szklance mieszamy również sos. Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy.
  3. Bulion również niech będzie wcześniej przygotowany.
  4. Gotujemy makaron lub ryż.
  5. Rozgrzewamy wok lub wysoką patelnię. Wlewamy olej. 
  6. Wrzucamy czosnek, smażymy 1minutę. Dodajemy kurczaka, mieszamy aż stanie się biały.
  7. Dodajemy cukinię, paprykę, cebulę, papryczki, pędy bambusa, ananasa, kukurydzę. Smażymy 5 minut. 
  8. Wlewamy bulion. Pozostawiamy na następne 3 minuty. 
  9. Dodajemy szczypiorek.
  10. Wlewamy sos, mieszamy, gotujemy 2 minuty.
  11. Podajemy z makaronem lub ryżem.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz