niedziela, 23 października 2016

Czekoladowe ptysie z nutellą

 Kolejny raz skraść serce swojego mężczyzny - to marzenie każdej z kobiet ;) Mnie się udało. Mój zawsze mówi, że jest "nieciastowy", ale jak już mu coś upiekę to zawsze bierze podwójną dokładkę. Droga do serca mężczyzny często prowadzi przez jego żołądek.  Przekonajcie się same. 




Składniki na ciasto
  • 300ml wody
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 160g masła
  • 240g przesianej mąki
  • 3łyżki kakao
  • 6 jajek
  1. Wodę, cukier i masło umieszczamy w garnuszku na ogniu. Gotujemy i zestawiamy z palnika. Wsypujemy po łyżce mąkę (zmieszaną z kakao) i bardzo energicznie rozbijamy masę rózgą. Tak aby nie powstały tzw. grudy. Zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia.
  2. Po upływie tego czasu, masę umieszczamy w misie miksera i dodajemy po jednym jajku. Czyli dodajemy jajko, liczymy do 30 i dodajemy kolejne. Ważne, aby składniki bobrze się połączyły i całość stała się jednolita i gładka. 
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.
  4. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka bądź podłużne eklery. Ciasta wystarczy na 2 blachy z piekarnika.
  5. Pieczemy 30 minut.
Krem
  • 350g Nutelli
  • 250g mascarpone
  • kilka malin - ja dałam w pół zamrożone, bo nie ma już świeżych
  1. Dokładnie łączymy oba składniki w misie miksera na krem. Miksujemy około 4 minut.
  2. Ptysie nadziewamy po całkowitym ostudzeniu. Rozkrajamy je na pół. Na ciasto kładziemy po malince i wyciskamy za pomocą szprycy porcję kremu. Przykrywamy druga połową ptysia.
    Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Smacznego :)



Brak komentarzy

Prześlij komentarz